Kuřecí stehna na špeku, houbách a zelenině recept

Top Recepty, Drůbeží maso

Suroviny na recept

4 kuřecí stehna (nebo jen paličky, popř. celé kuře)
1 PL oleje
100 g dobře vyuzeného špeku (nejlepší je domácí)
1 větší cibule
kousek pórku
1 mrkev
3 stonky řapíkatého celeru
1 čerstvá kapie
hrst krájených hub (žampiony, hlíva, lesní houby..., to vše čerstvé, nakládané nebo mražené, zkrátka co máte po ruce)
sůl
pepř
mletá červená paprika (možno i uzenou nebo trochu pálivé)
vývar nebo voda
150 ml smetany na vaření
hladká mouka (cca 2 PL)

Postup přípravy receptu

  1. Kuře rozporcujeme, stehna přepůlíme v kloubu. Maso osolíme, opepříme a posypeme paprikou.

  2. V kastrolu rozpálíme olej, přidáme na kostičky nakrájený špek a chvíli restujeme. Přisypeme pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Potom postupně přidáváme zeleninu: mrkev na nudličky, kapii na proužky, plátky celeru a hub a nakonec pórek. Společně promícháme, přidáme porce kuřete a chvíli osmahneme.

  3. Zalijeme vývarem nebo vodou - přibližně 600 ml, ale záleží na tom, kolik chceme mít omáčky. Přiklopíme poklicí a dusíme na mírném ohni asi 20 minut.

  4. Poté maso přendáme do pekáčku. Omáčku zahustíme smetanou rozkvedlanou s hladkou moukou, přivedeme k varu a necháme chviličku probublat. Nyní ještě podle zvyklostí dochutíme.

  5. Pak omáčku nalijeme do pekáčku ke kuřeti, vložíme do trouby rozpálené na 200 °C a pečeme ještě asi 20 minut. Kuře by mělo mít nazlátlou kůžičku a u omáčky by se měl začít nahoře oddělovat tuk.

  6. Jako přílohu můžeme podávat knedlíky, rýži, těstoviny, noky.

  7. Mně tahle úprava nejvíce chutná s bulgurem (viz. foto).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!