Kuřecí stehna na špeku, houbách a zelenině recept
Top Recepty, Drůbeží masoSuroviny na recept
- 4 kuřecí stehna (nebo jen paličky, popř. celé kuře)
- 1 PL oleje
- 100 g dobře vyuzeného špeku (nejlepší je domácí)
- 1 větší cibule
- kousek pórku
- 1 mrkev
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 1 čerstvá kapie
- hrst krájených hub (žampiony, hlíva, lesní houby..., to vše čerstvé, nakládané nebo mražené, zkrátka co máte po ruce)
- sůl
- pepř
- mletá červená paprika (možno i uzenou nebo trochu pálivé)
- vývar nebo voda
- 150 ml smetany na vaření
- hladká mouka (cca 2 PL)
Postup Kuřecí stehna na špeku, houbách a zelenině
Postup přípravy receptu
-
Kuře rozporcujeme, stehna přepůlíme v kloubu. Maso osolíme, opepříme a posypeme paprikou.
V kastrolu rozpálíme olej, přidáme na kostičky nakrájený špek a chvíli restujeme. Přisypeme pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Potom postupně přidáváme zeleninu: mrkev na nudličky, kapii na proužky, plátky celeru a hub a nakonec pórek. Společně promícháme, přidáme porce kuřete a chvíli osmahneme.
Zalijeme vývarem nebo vodou - přibližně 600 ml, ale záleží na tom, kolik chceme mít omáčky. Přiklopíme poklicí a dusíme na mírném ohni asi 20 minut.
Poté maso přendáme do pekáčku. Omáčku zahustíme smetanou rozkvedlanou s hladkou moukou, přivedeme k varu a necháme chviličku probublat. Nyní ještě podle zvyklostí dochutíme.
Pak omáčku nalijeme do pekáčku ke kuřeti, vložíme do trouby rozpálené na 200 °C a pečeme ještě asi 20 minut. Kuře by mělo mít nazlátlou kůžičku a u omáčky by se měl začít nahoře oddělovat tuk.
Jako přílohu můžeme podávat knedlíky, rýži, těstoviny, noky.
Mně tahle úprava nejvíce chutná s bulgurem (viz. foto).