Kuřecí prsa v jemné smetanové omáčce recept
Top Recepty, Pro začátečníkySuroviny na recept
- 1 kg kuřecích prsou
- 1/2 litru kuřecího vývaru (silného)
- 1/2 litru sladké smetany (31%)
- 1 cibule (větší)
- 100 g másla
- sůl
- pepř
- máslová jíška
- pažitka
Postup Kuřecí prsa v jemné smetanové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí prsa rozkrojíme na stejně velké porce. Porce osolíme a opepříme. Do hrnce dáme rozpustit máslo. Přidáme na jemno nakrájenou cibuli a necháme lehce zpěnit.
Vložíme porce kuřecího masa a zprudka orestujeme do zlatavé barvy. Přidáme silný vývar a vlijeme do něj sladkou smetanu. Necháme probublávat, aby se maso hezky udusilo a nasáklo smetanovou chuť.
Poté porce masa vyjmeme a udržujeme teplé. K zahuštění použijeme máslovou jíšku (směs mouky a másla, které společně při pokojové teplotě smícháme a následně vložíme do omáčky). Metličkou omáčku důsledně mícháme 15 minut, neboť má tendenci se připalovat.
Omáčku scedíme přes jemné sítko, aby byla opravdu jemná. Chuť omáčky doladíme solí, pepřem a oříškem másla.
Vhodnou přílohou je houskový knedlík a pro barvu sypeme čerstvě nasekanou pažitkou.