Křenová omáčka s uzeným kuřecím stehnem recept
Top Recepty, OmáčkySuroviny na recept
- 2 uzená kuřecí stehna
- 30 g másla
- Na omáčku:
- 80-100 g másla
- 1 velká cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- půl litru vývaru (nejlépe hovězího)
- půl kelímku smetany ke šlehání
- 2-3 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
- sůl dle chuti
- špetičku čerstvě mletého pepře
- 1 lžičku cukru (dle chuti i víc)
- dle chuti citronovou šťávu
Postup Křenová omáčka s uzeným kuřecím stehnem
Postup přípravy receptu
-
Zapneme troubu na 180 °C. Uzená stehna vykostíme, opláchneme, dáme do pekáčku. Kdo nechce, nemusí stehna vykostit, ale je to rychlé, dřív upečené a u nás nemáme rádi kosti v omáčce. Maso poklademe kousky másla, podlijeme troškou vody a dáme péct do předehřáté trouby. Během pečení dle potřeby podlijeme a poléváme výpekem, ale nebývá to třeba. Pečeme cca 20-25 minut. Zatím připravíme omáčku.
Cibuli rozkrojíme, sloupneme a nasekáme najemno. Na másle ji necháme zpěnit a hned zasypeme moukou. Za stálého míchání uděláme světlou jíšku. Mírně osolíme, zalijeme studeným vývarem (neudělají se cucky) a dobře promícháme. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a za občasného promíchání necháme pomalu provařit nejméně 20 minut.
Nastrouháme na jemném struhadle křen (množství podle síly křenu), nedávejte příliš mnoho, pokud je hodně ostrý. Přidáme polovinu nastrouhaného křenu a ještě pár minut provaříme, přidáme sůl, pepř, cukr a pár kapek citronové šťávy. Nakonec přilijeme smetanu, promícháme, rozmixujeme a ještě dohladka propasírujeme přes sítko. Do takto připravené omáčky vmícháme druhou polovinu křenu a dle potřeby dochutíme solí, cukrem nebo citronem. Podáváme s uzeným stehnem a knedlíkem, jaký máme rádi.