Krémová zeleninová polévka - Mili-juli sabji ka soup recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 3 lžíce přepuštěného másla
- 2 bobkové listy
- 1 lžičky mletého koriandru
- 1/4 lžičky čertova lejna
- 1,25 lžičky kurkumy
- 1 lžičky mletého zázvoru
- 675 g zeleniny (omyté a nakrájené na kostičky)
- 1,4 l vody
- sůl
- pepř
- 475 ml mléka
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce bílé mouky
Postup Krémová zeleninová polévka - Mili-juli sabji ka soup
Postup přípravy receptu
-
V hrnci rozehřejte ghí či máslo. Několik vteřin pražte bobkové listy, koriandr, asafoetidu, zázvor a kurkumu a potom okamžitě přidejte nakrájenou zeleninu. Tu smažte 4 až 5 minut, až se na ní objeví hnědé skvrny. Nyní přidejte vodu, sůl a pepř.
Přikryjte a mírně vařte (občas zamíchejte), dokud zelenina nezměkne. Zeleninu můžete buď nechat v kouscích, anebo ji propasírujte na kaši, či rozmixujte v mixéru. Před mixováním odstraňte bobkové listy.
Zatímco se zelenina vaří, rozehřejte na středním plameni v malé pánvi máslo. Přidejte mouku a opatrně ji za stálého míchání 1 až 2 minuty pražte, až začne hnědnout. Přidejte horké mléko. Nepřetržitě směs asi 2 minuty míchejte, dokud kašička pěkně nezhoustne.
Vmíchejte ji do polévky a zahřejte k varu. Potom podávejte.