Korunovační kuře recept
Top Recepty, Drůbeží masoSuroviny na recept
- 1 kuře
- cca 6 bobkových listů
- 1 velká cibule
- 1 KL kvalitního práškového kari (já dala Indické)
- cca 15 kuliček černého pepře
- 1 majonéza (150-200 g)
- 1 smetana na šlehání (200 g aspoň 40% ne méně!!!!!)
- 250 g rajský protlak
- 150 g sušených meruněk
- cca 4 plátky citronu
- citronová šťáva dle chuti
- cukr
- kuřecí vývar (získáme uvařením masa)
- asi 2 – 3 dcl bílého vína
- sůl
- tuk na pánev
- 1 salátová okurka (nebo dle potřeby)
Postup Korunovační kuře
Postup přípravy receptu
-
Kuře dáme uvařit do měkka – pomalým varem s přidaným celým pepřem, bobkovým listem a solí. Mělo by to po 40 minutách být dostatečně měkké. Po uvaření maso obereme z kostí a nakrájíme.
Meruňky namočíme do vody.
Na tuku lehce orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, kari, protlak.
Vložíme obrané a pokrájené maso a pomalu pečlivě promícháme. Zalijeme stejným dílem vývaru z kuřete a bílým vínem – ale jen tak, aby bylo maso ponořené, ne výš!(proto se nedá odhadnout množství), přidáme plátky nakrájeného citronu, šťávu z citronu a dusíme 10 minut. Necháme zchladnout.
Mezitím si pečlivě vymícháme majonézu, aby byla hladká. Šlehačku vyšleháme do velmi pevné hmoty – proto musí být kvalitní!!!!
Meruňky propláchneme a zalijeme vývarem z kuřete přesně do výšky meruněk a rozmixujeme na hladké pyré.
Do zchlazené směsi vmícháme pyré, majonézu a šlehačku a opatrně, ale důlkladně smícháme. Dochutíme pepřem, solí a citronem.
Ideální je, nechat rozležet a vychladit. Na talíř nakrájíme okurku a na každé kolečko umístíme masovou směs. Chuť by měla být nakyslá, lehce pikantní a zároveň velmi jemná, žádná z ingrediencí nesmí vyčnívat. Podáváme jako předkrm či studenou večeři apod.