Korunovační kuře recept

Top Recepty, Drůbeží maso

Suroviny na recept

1 kuře
cca 6 bobkových listů
1 velká cibule
1 KL kvalitního práškového kari (já dala Indické)
cca 15 kuliček černého pepře
1 majonéza (150-200 g)
1 smetana na šlehání (200 g aspoň 40% ne méně!!!!!)
250 g rajský protlak
150 g sušených meruněk
cca 4 plátky citronu
citronová šťáva dle chuti
cukr
kuřecí vývar (získáme uvařením masa)
asi 2 – 3 dcl bílého vína
sůl
tuk na pánev
1 salátová okurka (nebo dle potřeby)

Postup přípravy receptu

  1. Kuře dáme uvařit do měkka – pomalým varem s přidaným celým pepřem, bobkovým listem a solí. Mělo by to po 40 minutách být dostatečně měkké. Po uvaření maso obereme z kostí a nakrájíme.

  2. Meruňky namočíme do vody.

  3. Na tuku lehce orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, kari, protlak.

  4. Vložíme obrané a pokrájené maso a pomalu pečlivě promícháme. Zalijeme stejným dílem vývaru z kuřete a bílým vínem – ale jen tak, aby bylo maso ponořené, ne výš!(proto se nedá odhadnout množství), přidáme plátky nakrájeného citronu, šťávu z citronu a dusíme 10 minut. Necháme zchladnout.

  5. Mezitím si pečlivě vymícháme majonézu, aby byla hladká. Šlehačku vyšleháme do velmi pevné hmoty – proto musí být kvalitní!!!!

  6. Meruňky propláchneme a zalijeme vývarem z kuřete přesně do výšky meruněk a rozmixujeme na hladké pyré.

  7. Do zchlazené směsi vmícháme pyré, majonézu a šlehačku a opatrně, ale důlkladně smícháme. Dochutíme pepřem, solí a citronem.

  8. Ideální je, nechat rozležet a vychladit. Na talíř nakrájíme okurku a na každé kolečko umístíme masovou směs. Chuť by měla být nakyslá, lehce pikantní a zároveň velmi jemná, žádná z ingrediencí nesmí vyčnívat. Podáváme jako předkrm či studenou večeři apod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!