Koláč na zahřátí recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Křehké těsto:
- 100 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g másla pokojové teploty
- 1 žloutek
- 2-3 lžíce studené vody
- špetka soli
- Náplň:
- 2 větší hrušky (oloupané na malé kostky)
- 4-5 jablek (oloupaných na tenké plátky)
- 1 hrst dětských piškotů podrtit (např. válečkem na těsto)
- 1 balení perníčků (2 hrsti podrtit - rozdrobit)
- 3-4 lžíce přírodního třtinového cukru
- trochu mleté skořice
- 50 g másla
- 3 lžíce meruňkového džemu
- l lžíce dobré slivovice
Postup Koláč na zahřátí
Postup přípravy receptu
-
Troubu vyhřát na 200°C.
Těsto: Vypracujeme na vále těsto, zabalíme do fólie a dáme na min.1/2hod. odpočinout do ledničky. Toto těsto je bez cukru, tak nemusíme spěchat při zpracování (jako u klasického křehkého těsta), že zteplá a po upečení není tak tvrdé.
Náplň: Mezitím si nakrájíme ovoce a dáme zatím do citrónové vody, aby neztmavlo.
Do pečící formy můžeme, ale nemusíme dát pečící papír.
Postup: Těsto vyválíme válečkem na větší formát, než je kulatá forma (Ø 26cm), aby zbylo asi do poloviny stěny formy. Těsto propícháme vidličkou a poklademe ½ podrcených piškotů+perníčků, na to dáme nakrájené hrušky a zasypeme druhou ½ piškotů+perníčků. Nahoru poskládáme plátky jablek. Posypeme třtinovým cukrem, skořicí a poklademe plátky másla.
Závěr: Pečeme při 200°C (horkovzduch 180°C) asi 50minut, potom přepneme troubu na gril a necháme ještě 3-5minut pod grilem (HLÍDÁME, protože gril dovede nemile překvapit).
Pod grilem třtinový cukr ještě zkaramelizuje a koláč dostane krásnou barvu (pokud ovšem uhlídáte gril!)
Ještě horký koláč potřeme meruňkovou zavařeninou, kterou jsme v mikrovlnce rozpustili spolu se slivovicí. Koláč bude možná pro někoho málo sladký, tak je může upečený více pocukrovat(třtinový cukr tak nesladí).