Knedlík Šmudla recept
Top Recepty, PřílohySuroviny na recept
- 250 g špaldová mouka
- 250 g celozrnná mouka pšeničná (plnohodnotná)
- 1/2 kostky droždí
- lžička cukru
- mléko asi 200 ml
- 1 vejce
- sůl (slabá lžička)
Postup Knedlík Šmudla
Postup přípravy receptu
-
Kvásek už nedělám. Do žádných kynutých těst, nikam, kde mají práci kvasnice. Vždy je v mističce rozmíchám se lžičkou cukru - ony se během minutky úplně rozpustí a v tekutém stavu jimi zadělám těsto ze všech zbylých surovin. Mléko přidávám vlažné, možná spíše teplé, radši opatrně, aby těsto nebylo moc řídké, i když je lepší a snazší řidší těsto dosypávat moukou, než moc tuhé těsto ředit tekutinou.
Takto zadělané těsto nechám vykynout (asi 45 min na teplém místě), pak do něho zapracuji rozkrájený kousek celozrnného pečiva (v mém případě trhankový chléb), vyválím knedlík a nechám kynout, než se začne vařit voda v hrnci (5 - 10 min). Vařím celkem 20 minut, po 10 minutách otáčím. Po vyndáni okamžitě rozkrojím nití.