Klobásníky II. recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- 200 ml vody
- lžička cukru
- 25 g droždí
- 60 g změklého sádla
- žloutek
- 1,5 lžičky soli
- 100 g celozrnné pšeničné mouky jemné
- 350 g hladké mouky
- Náplň:
- mletý bůček
- vejce
- sůl
- pepř
- trocha strouhanky na zahuštění
Postup Klobásníky II.
Postup přípravy receptu
-
Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté - sypké a použijeme program Těsto. Kdo pekárnu nemá, zadělá z trochy vody, cukru, mouky a všeho droždí (vše z odvážených surovin) kvásek a nechá ho 20 minut nakynout. Pak přidá zbytek surovin a vymísí těsto, které je třeba asi hodinu nechat vykynout.
Vykynuté nelepivé těsto propracujeme, rozdělíme na kousky (měla jsem 12, asi po 65-70 g) a do každého dobře zabalíme kus náplně.
Na plechu s papírem (fólií) necháme nakynout, potřeme bílkem a dáme upéct do vyhřáté trouby (200°C/10 min, pak asi 170-180°C/25-30 min - podle velikosti klobásníků, je třeba maso propéct).
Můžeme udělat i ve tvaru rohlíků, s těstem se pracuje velice dobře - je tvárné a nelepivé. Tak si je pamatuji z dětství, kdy je dělávala babička - delší, zahnuté rohlíky, těsto trošku mastnější, před pečením -podle mých nynějších zkušeností- potírané tukem. Škoda, že na přesný recept se už zeptat nemůžu. Byly velice dobré.