Karamelové větrníky recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 1/2 l vody
- špetka soli
- citrónová kůra
- 120 g Hery
- 400 g hladké mouky
- 7-8 vajec
- Karamelová šlehačka:
- 150 g cukru krystal
- 3 šlehačky
- 4 lžíce práškové želatiny Dr.Oetker
- Poleva:
- 100 g krystal. cukru
- 50 g másla
- 150 ml vody
Postup Karamelové větrníky
Postup přípravy receptu
-
Vodu, Heru, citronovou kůru a sůl dáme svařit. Přisypeme mouku a za stálého míchání čekáme, dokud se neudělá koule. Když trochu vychladne, zašleháme 7-8 vajec (vajec podle velikosti, musí to zůstat husté). Z hotového těsta nastříkáme 16 ks větrníků průměru 6 cm.
Cukr necháme zkaramelizovat, zalijeme šlehačkou a zahříváme, dokud se karamel nerozpustí. Necháme dobře vychladit. Když máme čas, lepší je to uvařit den dopředu. Studenou šlehačku vyšleháme. Želatinu s metličkou vyšleháme s trochou vody a ihned zamícháme do šlehačky. Naplníme větrníky.
Cukr necháme zkaramelizovat, zalijeme vodou a vaříme do zhoustnutí. Přidáme máslo, zamícháme a ihned polijeme větrníky.