Kapustová polévka jako zelňačka recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 600 g kapusty
- 500 g brambor
- 1 pikantní klobása maďarského typu
- 1 PL sladké mleté červené papriky
- 2 CL pálivé mleté červené papriky
- 1 bobkový list
- 8 kuliček celého pepře
- 4 kuličky celého nového koření
- kmín
- majoránka
- 1 středně velká cibule
- 2-3 stroužky česneku
- voda
- křišťálový cukr
- ocet
- 125 ml 33% -ní sladké smetany
- sůl
- 1 hrst sušených hub - měla jsem hříbky / praváka
- olej
- 2 lžíce hladké mouky
- vývar z tlačenky nebo masový vývar
Postup Kapustová polévka jako zelňačka
Postup přípravy receptu
-
Kel/kapustu nakrájame na tenké prúžky, zemiaky a cibuľu na kocky, klobásu na kolieska, huby namočíme na 30 minút do teplej vody.
V hrnci na oleji orestujeme cibuľu, pridáme obe papriky a restujeme chvíľku so zemiakmi, zasypeme múkou, orestujeme a nariedime vodou, povaríme na hustú polievku.
Pridáme prúžky kapusty, kolieska klobásy, hríby aj s vodou, v ktorej boli namočené. Okoreníme bobkovým listom, celý čiernym a novým korením, kmínom, prikryjeme pokrievkou a varíme do mäkka.
Prilejeme sladkú smotanu a necháme spolu prebublať. Okoreníme rozomnutou majoránkou, prelisovaným cesnakom, prikryjeme pokrievkou, vypneme plameň a necháme chvíľu odstáť.
Dochutíme soľou, octom a cukrom. Podávame horúce s krajcom dobrého domáceho chleba. Polievka je natoľko sýta, že ju môžeme podávať ako samostatný chod.