Kapustová polévka jako gulášová recept

Top Recepty, Polévky

Suroviny na recept

500 g kapusty
200 g mletého masa
2 lžíce sádla nebo oleje
2 cibule
3 stroužky česneku
1/4 lžičky celého kmínu
2 ks nového koření
3 ks celého pepře
1 ks bobkového listu
3 lžičky mleté sladké papriky
voda na podlití
4 lžíce mouky na zahuštění
1 velký brambor
1 plná lžička majoránky
2 kostky hovězího bujonu Natur, nemusí být

Postup přípravy receptu

  1. Ve větším hrnci (já vařila v 6-ti litrovém na knedlíky) rozehřejeme sádlo, přidáme drobně nakrájenou cibuli a restujeme, až zesklovatí.

  2. Pak vsypeme pokrájený česnek a mícháme do zlaté barvy.

  3. Poté přidáme mleté maso a za stálého míchání ho opékáme a zároveň ho rozdělujeme na drobno.

  4. Když je maso osmažené a pod ním je jen tuk, tak vsypeme kmín, papriku, rychle promícháme a ihned zalijeme vroucí vodou. Vody dáme víc - asi do 2/3 hrnce - a uvedeme do varu.

  5. Pak zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě. Pečlivě rozmícháme, přidáme sůl, nové koření, pepř, bob. list, bujony, přiklopíme poklicí a necháme přijít k varu.

  6. Polévku lze samozřejmě zahustit i klasickou jíškou.

  7. Mezitím kapustu a bramboru nakrájíme na drobno - asi 1 cm kostky /nudličky (dělala jsem na kráječi).

  8. Po asi 5 minutách varu do polévky přidáme nakrájenou kapustu s bramborem a za občasného promíchání necháme dojít k varu.

  9. Pak pomalu vaříme 15-20 minut.

  10. Dle chuti dosolíme a asi 5 minut před koncem varu vsypeme rozemnutou majoránku. Při podávání sypeme čerstvou petrželkou, libečkem,....


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!