Kapustová polévka jako gulášová recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 500 g kapusty
- 200 g mletého masa
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1/4 lžičky celého kmínu
- 2 ks nového koření
- 3 ks celého pepře
- 1 ks bobkového listu
- 3 lžičky mleté sladké papriky
- voda na podlití
- 4 lžíce mouky na zahuštění
- 1 velký brambor
- 1 plná lžička majoránky
- 2 kostky hovězího bujonu Natur, nemusí být
Postup Kapustová polévka jako gulášová
Postup přípravy receptu
-
Ve větším hrnci (já vařila v 6-ti litrovém na knedlíky) rozehřejeme sádlo, přidáme drobně nakrájenou cibuli a restujeme, až zesklovatí.
Pak vsypeme pokrájený česnek a mícháme do zlaté barvy.
Poté přidáme mleté maso a za stálého míchání ho opékáme a zároveň ho rozdělujeme na drobno.
Když je maso osmažené a pod ním je jen tuk, tak vsypeme kmín, papriku, rychle promícháme a ihned zalijeme vroucí vodou. Vody dáme víc - asi do 2/3 hrnce - a uvedeme do varu.
Pak zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě. Pečlivě rozmícháme, přidáme sůl, nové koření, pepř, bob. list, bujony, přiklopíme poklicí a necháme přijít k varu.
Polévku lze samozřejmě zahustit i klasickou jíškou.
Mezitím kapustu a bramboru nakrájíme na drobno - asi 1 cm kostky /nudličky (dělala jsem na kráječi).
Po asi 5 minutách varu do polévky přidáme nakrájenou kapustu s bramborem a za občasného promíchání necháme dojít k varu.
Pak pomalu vaříme 15-20 minut.
Dle chuti dosolíme a asi 5 minut před koncem varu vsypeme rozemnutou majoránku. Při podávání sypeme čerstvou petrželkou, libečkem,....