Kapr- Kapřík recept
Top Recepty, RybySuroviny na recept
- čerstvý kapr
- koření Kapřík nebo Dědkův kapr-od Samuela http://www.koreni-samuel.cz/
- sůl
- máslo
- 2 stroužky česneku
- 2 rajčata
- 2 jarní cibulky
- 2 žampiony, nemusí být
- 1/4 pórku, nemusí být
- hladká mouka
Postup Kapr- Kapřík
Postup přípravy receptu
-
Kapra očistíme, zbavíme šupin, naporcujeme, omyjeme a osušíme. Jednotlivé porce posypeme solí a kořením (jestliže není toto, stačí jakékoliv zelené koření na ryby) a necháme odležet.
Mezitím očistíme zeleninu: rajčata zbavíme většiny semínek a nakrájíme na kostky, pórek na proužky, žampiony na čtvrtky nebo hrubší plátky, česnek na plátky a zelenou cibulku na kolečka.
Na pánvi rozehřejeme máslo (nepřepálíme), vložíme porce kapra a ze všech stran opečeme. Pak podlijeme trochou vody, přiklopíme pokličkou a necháme pár minut dusit. Poté porce ryby obrátíme a už bez pokličky ještě chvíli dusíme (hotové jsou, když maso začíná samo odpadat od kosti).
Necháme všechnu tekutinu odpařit, přidáme česnek, rajčata, pórek, zelenou cibulku a nakonec žampiony promíchané s troškou mouky, orestujeme a znovu lehce podlijeme. Necháme pomalu projít varem a dle potřeby dosolíme. Jako přílohu použijeme brambory.