Kančí kýta s hořčicí recept
Top Recepty, Jiné masoSuroviny na recept
- 600 g kančí kýty
- sůl
- černý pepř (mletý)
- 60-100 g slaniny (dobré uzené prorostlé, fakt musí být voňavá)
- 4 pórky (menší nebo jeden velký obří pórek)
- 4 rajčata (středně veliká)
- 4 lžíce oleje
- 2-3 lžíce plnotučné hořčice /na dohotovení/
- masový vývar (nebo kostka hovězího bujonku)
- 4 lžíce petrželové natě (nadrobno)
- Marináda:
- 100 ml oleje
- 2 lžíce obyčejné hořčice /francouzské ne /
- 4 až 5 stroužků česneku / podle velikosti kýty/
- sůl - malá špetka
- 1. příloha:
- ochucené kompotové hrušky (tvrdší sorta)
- kompotované hrušky (půlky)
- borůvková zavařenina
- hřebíček
- skořice
- 2. příloha:
- bramborové krokety kynuté
- 3 brambory (veliké)
- 150 g polohrubé mouky
- celé vejce
- sůl
- 10 g čerstvého droždí
Postup Kančí kýta s hořčicí
Postup přípravy receptu
-
Masíčko odblaníme, osušíme, osolíme a prošpikujeme slaninou a hodně okořeníme černým mletým pepřem, čerstvě namletý se hodí víc.
Teď připravíme mazání. Olej a hořčici smícháme, přidáme protlačený česnek a zamícháme tak, aby to bylo dobře promícháno, můžeme trošičku osolit. Nejlépe v malém elektrickém mlýnku, nadrtí i česnek.
Rozehřejeme troubu na 200°C.
Zbytek slaniny nakrájíme nadrobno a šup s tím do připraveného pekáče, necháme na sporáku opéct a když bude tak napůl hotovo, dáme na to připravené maso. Opečeme ho ze všech stran a pak přidáme nakrájený pórek, minutku dvě opékáme a pak přidáme 4 oloupaná a nadrobno nakrájená rajčata. Rajčata spolu s pórkem by měla být do výše 1/3 masíčka.
Když máme všechno udělané, tak teď maso normální mašlovačkou namažeme mazáním z hořčice a oleje a česneku, otočíme a namažeme z druhé strany. Podlijeme masovým vývarem 1/2 litru, přiklopíme poklicí, dáme péct do trouby.
Divočáka každých 20 minut kontrolujeme, podléváme a mažeme směsí oleje hořčice a česneku, až je masíčko měkké, cca 2,5 hodiny.
Když se dopeče, masíčko vybereme, pórek s rajčaty tyčovým mixérem rozmixujeme a hotové masíčko potřeme nahrubo hořčicí a posypeme petrželkou.Nakrájíme a sos podáváme zvlášť.
Příloha bramborové kynuté krokety a kompotované půlky hrušek, které den předem uvaříme ve sladké šťávě s hřebíčkem a skořicí, pak jenom prohřejeme a vyříznutý jaderník plníme borůvkovým kompotem. Kompot den napřed uvaříme v sladkém nálevu s hřebíčkem a skořicí. Necháme v lednici do druhého dne. Chce to kompot z tvrdších hrušek, aby se nerozvařily.
Brambory uvaříme ve slupce, nebo bez ní v osolené vodě, je to jedno! Napůl vychladlé rozšťouchneme nebo protlačíme a přidáme k nim ostatní ingredience. Mouku přidáváme podle potřeby a kvality brambor a sůl také.Při dvou dávkách nám stačí jedno vajíčko, při třech 2 malá vajíčka. Uděláme polotuhé těsto, nesmí být mazlavé, uválíme špalíček o průměru 3 cm a nakrájíme centimetr široké řezy. Dílky uválíme pomocí rukou na válečky, hrubé jako palec a dlouhé 3 cm. Dáme na desku nakynout. Když nakynou, vložíme do friťáku, najednou se vejde asi 6 kousků a usmažíme na 180 stupňů dozlatova! Hlídat se to musí a otáčet také. Pak necháme na papíru odsát od tuku.