Kančí guláš po staročesku recept
Top Recepty, Jiné masoSuroviny na recept
- 5 lžic celého černého pepře
- 5 lžic kuliček jalovce
- 5 lžic kuliček nového koření
- 15 bobkových listů
- 1 lžička soli
- 1 kg kančí plece
- 5 středních cibulí
- 3 lžičky celého kmínu
- 150 g másla
- 250 g anglické slaniny
- 3 lžíce rumu
- 500 ml suchého červeného vína
- 1,5 l hovězího vývaru
- střik citronové šťávy
- mouka
- máslo (na jíšku - nemusí být)
Postup Kančí guláš po staročesku
Postup přípravy receptu
-
Pepř, jalovec, nové koření a bobkové listy dáme do hrnce, přilijeme 1l vody a vaříme 30 minut. Pak přidáme sůl a necháme odvar vychladnout.
Zatím si nakrájíme maso na kostky cca 4x4 cm. Maso dáme do vychladlého odvaru a dáme do lednice min přes noc - lépe 24 hod.
Po této době maso vyndáme z odvaru, očistíme od koření a osušíme. Nadrobno pokrájíme cibuli, smícháme s kmínem a troškou soli a dáme orestovat na máslo do tmavě zlatavé barvy. Pak přidáme slaninu nakrájenou na malé kostičky a ještě asi 5 minut restujeme. Přidáme maso a ze všech stran ho necháme zatáhnout.
Přilijeme rum, červené víno a asi 10 minut podusíme. Pak přilijeme vývar, zastříkneme citronem a dusíme dokud není maso měkké.
Podle chuti dosolíme a dopepříme. Maso vyndáme z omáčky a necháme omáčku zredukovat. Pak jí buď tyčovým mixerem rozmixujeme, nebo uděláme světlou jíšku a zahustíme. Záleží na naší chuti a jak jsme omáčku zredukovali. Pak vložíme zpátky maso, prohřejeme a podáváme. Buď s knedlíkem či těstovinami.