Kaldoun recept

Top Recepty, Polévky

Suroviny na recept

POLÉVKA
kachní vývar
nastrouhaná čerstvá zelenina:
mrkev
celer
petržel
1 cibule
150 g hladké mouky
250 g másla
obrané kachní maso
játrové knedlíčky
domácí flíčky
sůl
pepř
KACHNÍ VÝVAR:
kachní skelet (nejlépe i s droby)
2 mrkve
1/2 celeru
2 petržele
1 cibule
2 stroužky česneku
velkolistá petržel
sůl
bobkový list
nové koření
celý pepř
JÁTROVÉ KNEDLÍČKY
200 g kachních jater
5 stroužků nastrouhaného česneku
sůl
pepř
1 vejce
čerstvá majoránka
50 g másla
50 g strouhanky
(DOMÁCÍ FLÍČKY)
100 g hrubé mouky
1 vejce
půl skořápky vody

Postup přípravy receptu

  1. Očištěný kachní skelet i s droby dáme vařit do hrnce s celou zeleninou, cibulí a česnekem. Po zavaření sbíráme z hladiny pěnu. Teprve pak přidáme sůl, divoké koření a vaříme asi 2 hodiny. Vývar scedíme a droby pokrájíme na malé kostičky.

  2. Očištěná kachní játra rozmixujeme, přidáme celé vejce, máslo, sůl, pepř, nastrouhaný česnek, čerstvou majoránku a lehce zahustíme strouhankou. Vše promícháme a z těsta tvarujeme knedlíčky, které zavaříme v osolené vodě.

  3. Na vále smícháme mouku, vejce a půl skořápky vody a vytvoříme pevné nelepivé těsto. Rozválíme na tenký plát (přes který by měl prosvítat vzor utěrky) a dáme zaschnout. Po zaschnutí z něj nakrájíme asi centimetrové čtverečky, které zavaříme později v polévce.

  4. Na másle osmahneme nastrouhanou čerstvou zeleninu (dokud nám to celé mrkev krásně nezabarví do žluta), přidáme nakrájenou cibuli, trošku ještě osmahneme, zasypeme moukou a uděláme jíšku. Poté zalijeme kachním vývarem a necháme vše cca 10-15 minut povařit.

  5. Pak vložíme flíčky, povaříme dalších cca 10 minut, dokud nejsou flíčky měkké, přidáme předvařené knedlíčky a pokrájené kachní maso, aby se vše prohřálo, dochutíme solí, pepřem a nasekanou petrželkou a necháme chvilku odstát, aby petrželka pustila vůni.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!