Kaldoun recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- POLÉVKA
- kachní vývar
- nastrouhaná čerstvá zelenina:
- mrkev
- celer
- petržel
- 1 cibule
- 150 g hladké mouky
- 250 g másla
- obrané kachní maso
- játrové knedlíčky
- domácí flíčky
- sůl
- pepř
- KACHNÍ VÝVAR:
- kachní skelet (nejlépe i s droby)
- 2 mrkve
- 1/2 celeru
- 2 petržele
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- velkolistá petržel
- sůl
- bobkový list
- nové koření
- celý pepř
- JÁTROVÉ KNEDLÍČKY
- 200 g kachních jater
- 5 stroužků nastrouhaného česneku
- sůl
- pepř
- 1 vejce
- čerstvá majoránka
- 50 g másla
- 50 g strouhanky
- (DOMÁCÍ FLÍČKY)
- 100 g hrubé mouky
- 1 vejce
- půl skořápky vody
Postup Kaldoun
Postup přípravy receptu
-
Očištěný kachní skelet i s droby dáme vařit do hrnce s celou zeleninou, cibulí a česnekem. Po zavaření sbíráme z hladiny pěnu. Teprve pak přidáme sůl, divoké koření a vaříme asi 2 hodiny. Vývar scedíme a droby pokrájíme na malé kostičky.
Očištěná kachní játra rozmixujeme, přidáme celé vejce, máslo, sůl, pepř, nastrouhaný česnek, čerstvou majoránku a lehce zahustíme strouhankou. Vše promícháme a z těsta tvarujeme knedlíčky, které zavaříme v osolené vodě.
Na vále smícháme mouku, vejce a půl skořápky vody a vytvoříme pevné nelepivé těsto. Rozválíme na tenký plát (přes který by měl prosvítat vzor utěrky) a dáme zaschnout. Po zaschnutí z něj nakrájíme asi centimetrové čtverečky, které zavaříme později v polévce.
Na másle osmahneme nastrouhanou čerstvou zeleninu (dokud nám to celé mrkev krásně nezabarví do žluta), přidáme nakrájenou cibuli, trošku ještě osmahneme, zasypeme moukou a uděláme jíšku. Poté zalijeme kachním vývarem a necháme vše cca 10-15 minut povařit.
Pak vložíme flíčky, povaříme dalších cca 10 minut, dokud nejsou flíčky měkké, přidáme předvařené knedlíčky a pokrájené kachní maso, aby se vše prohřálo, dochutíme solí, pepřem a nasekanou petrželkou a necháme chvilku odstát, aby petrželka pustila vůni.