Kakaovo-malinový dort recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- Korpus:
- 220 g celozrnné mouky
- 220 g hladké mouky
- 220 g třtinového cukru
- 220 g malinové marmelády
- 70 g hořkého kakaa
- 1 1/2 hrnku rostlinného mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 lžíce mletého lněného semínka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžicka jedlé sody
- Ostatní:
- 300 g hořké čokolády
- 3/4 hrnku rostlinného mléka nebo smetany
- 12 lžiček margarinu
- 2 lžíce hořkého kakaa
- malinová marmeláda
- potahovací hmota nebo čerstvé ovoce (maliny)
Postup Kakaovo-malinový dort
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme obě mouky, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a lněné semínko.
V jiné misce smícháme marmeládu s olejem, mlékem a vanilkovým extraktem.
Tekutou směs vlijeme do suché a pořádně promícháme.
Těsto vlijeme do připravené formy, kterou jsme vyložili pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 45 minut (nebo déle podle výšky těsta) – upečenost zkontrolujeme špejlí.
Po upečení necháme korpus zcela vychladnout. Krém připravíme tak, že mléko ohřejeme (nevaříme) a jakmile je horké a začne se z něj kouřit, vsypeme do něj čokoládu rozlámanou na menší kousky a margarin.
Mícháme dokud se čokoláda zcela nerozpustí.
Poté vmícháme kakao.
Krém necháme vychladit alespoň 1 hodinu v lednici, ale ideální je přes noc.
Vychladlý korpus rozdělíme na dva pláty, spodní namažeme marmeládou a krémem a překlopíme vrchním plátem.
Poté krémem potřeme zbytek krému a můžeme buď potáhnout potahovací hmotou nebo jen ozdobit čerstvým ovocem.