Kačenky slaný koláč recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- 250 g listového těsta
- 2 bílé papriky
- 200 ml smetany ke šlehání 30%
- 250 g anglické slaniny
- 200 g Eidamu
- cca 5 sušených rajčat v oleji
- 1 vejce
- 2 PL hladké mouky
- sůl
- pepř
- sušený granulovaný česnek (není tak ostrý jako čerstvý)
- oregano (nemusí být)
- mouka na vyválení těsta
- vejce na potření okrajů
Postup Kačenky slaný koláč
Postup přípravy receptu
-
Anglickou slaninu nakrájíme na maličké kostičky a na sucho smažíme na pánvi, aby pustila co nejvíc tuku a byla křupavá. Omastek pak slijeme a slaninu osušíme na papírovém ubrousku.
Mezi tím si rozválíme listové těsto, a vyložíme jím formu na koláč, kterou jsme vymazali máslem nebo olejem. Dno propícháme vidličkou a poklademe křupavou slaninou, papriku zbavíme jadřinců, podélně rozpůlíme a nakrájíme na proužky a poklademe na slaninu, eidam asi na 1cm velké kostky rovnoměrně rozházíme na papriku.
V hrnku si rozmícháme vidličkou šlehačku s vajíčkem, špetkou soli, pepře a půl kávové lžičky česneku. Přidáváme postupně mouku.
Když je vše rozmícháno, rovnoměrně rozlijeme na koláč a poklademe sušenými rajčaty, pokrájenými na větší kusy.
Těsto po okrajích stlačíme prsty těsně nad hladinu náplně (aby se nám po upečení koláč dobře krájel) a potřeme je rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme na 180 stupňů cca 20 minut, dokud není koláč zlatavý a náplň ztuhlá. Výborně chutná teplý i studený k bílému vínečku:-)