Jogurtový řez s karamelem recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Piškot:
- 8 vajec
- 200 g cukru krystal
- 40 ml vlažné vody
- 200 g hladké mouky
- 2 lžíce bramborového škrobu
- 1-2 lžičky holandského kakaa na pečení Castello
- Náplň:
- 1/2 želatiny (Varoma 20 g)
- 5 lžic vody
- 2 velké bílé jogurty
- moučkový cukr dle chuti (dala jsem cca 80 g)
- Poleva:
- 200 g cukru krystal
- 50 g másla
- 100 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
- vlašské ořechy (na dozdobení)
Postup Jogurtový řez s karamelem
Postup přípravy receptu
-
Piškot: Z bílků vyšleháme sníh. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, pak přilijeme vlažnou vodu, přisypeme mouku a bramborový škrob a nakonec lehce vmícháme sníh. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a do jedné vmícháme kakao. Těsta přelijeme na plechy vyložené pečícím papírem a pomocí stěrky rozetřeme. Pečeme na 180°C cca 10-15 min. Na vychladlý piškot natíráme náplň.
Náplň: Polovinu sáčku želatiny nasypeme do hrnce (malého), přidáme cca 5 lžic vody a necháme nabobtnat asi 10 minut. Mezitím do misky vložíme dva velké jogurty a osladíme dle chuti. Jak želatina nabobtná, zahřejeme ji (pozor, nevařit), necháme jen rozpustit. Do rozpuštěné želatiny ještě přidáme cca 2 lžíce jogurtu a zamícháme. Směs z želatiny nalijeme do oslazeného jogurtu (jak směs lijeme musíme jogurt stále míchat, aby nevznikly hrudky), necháme chvíli potuhnout, aby se lépe mazalo na pištot.
Na jeden z piškotů namažeme jogurtovou směs, druhým plátem pištotu přiklopíme a nahoru natřeme karamelevou polevou
Poleva: Cukr necháme zkaramelizovat. Přidáme máslo a necháme rozpustit. Přilijeme teplou smetanu (ohřála jsem v mikrovlnce), smícháme a provaříme, až vznikne karamel. Dokud je karamel ještě tekutý, přidáme ořechy (které můžeme opražit), promícháme a vzniklou polevou polijeme celý řez. Moučník podáváme vychlazený.