Jidáše - sádlové recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 120 g sádla - rozpuštěného
- cca 260 ml mléka - vlažného
- 2 lžíce rumu
- 80 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička citronové kůry - čerstvě nastrouhané
- špetka soli
- 30 g droždí
- hrst rozinek, předem namočených v rumu
- mandle nebo ořechy- nasekané, nejsou nutné, dle chuti
- Na potření po upečení:
- rozpuštěné máslo
- rum
Postup Jidáše - sádlové
Postup přípravy receptu
-
Mouky smícháme v míse s citronovou kůrou, solí, vanilkovým cukrem a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr a rozdrobíme droždí, které zalijeme polovinou mléka a promíchneme na řídkou kaši, ze které necháme vzejít kvásek pod zakrytou mísou odloženou na teplém místě.
Po vytvoření kvásku do mísy přidáme zbylé mléko, rum, rozinky (nejlépe ještě pokrájené) a vše nahrubo promícháme. Vše pak přelijeme vlahým sádlem a za pomocí vařečky umícháme hladké nelepivé těsto. Čím déle budeme míchat a vhánět tak do těsta vzduch, tím bude lepší. Do těsta můžeme dle chuti vmíchat i předem nasekané, na sucho opražené mandle nebo ořechy.
Těsto zakryjeme v míse utěrkou a na teplém místě necháme cca 35 minut kynout, pak opět těsto promícháme, rozdělíme na dílky, ze kterých vyválíme slabší delší válečky, ze kterých tvoříme různé tvary: spirály, šneky, uzly..., které pak přendáme na plech, kde je ještě necháme krátce odpočinout.
Asi po deseti minutách je vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme dorůžova. Po vyndání je ihned potíráme rozpuštěným máslem s troškou rumu a sypeme moučkovým cukrem.
Sádlo dodá těstu vláčnost, lehkost a chuť nijak nenaruší.