Jednoduchý smetanový Lotus dort / řez recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Korpus:
- 5 vajec
- 150 g cukru krupice
- 50 ml oleje
- 100 ml vlažné vody
- 300 g polohrubé mouky
- půl balení prášku do pečiva
- Náplň:
- 600 ml smetany ke šlehání 33%
- 250 g Lotus sušenek
- Baileys nebo rum či vaječný koňak na pokapání korpusu
Postup Jednoduchý smetanový Lotus dort / řez
Postup přípravy receptu
-
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přilijeme olej a vodu, promícháme a přisypeme mouku s kypřidlem. Vyšleháme hladké těsto, do kterého nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do dortové formy cca 33 cm, kterou jsme předem vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Vložíme do předehřáté rouby na 170 stupňů a pečeme dozlatova, je-li hotové, vyzkoušíme špejlí, na kterou se těsto nesmí lepit.
Hotový korpus necháme vychladnout, poté ho rozkrojíme, řezné strany pokapeme Baileys nebo rumem, případně vaječným likérem a naplníme smetanovou náplní, kterou jsme připravili během pečení a chladnutí korpusu. Polovinu náplně dáme na spodní díl korpusu, rovnoměrně rozetřeme, zaklopíme druhým plátem a na něj naneseme zbylou náplň.
Náplň: Lotus sušenky rozdrtíme, trošku jich necháme bokem na závěrečné posypání. Smetanu vyšleháme dotuha a vmícháme do ní nadrcené Lotus sušenky. Sladit není vůbec nutné, sušenky jsou sladké dost, ale pokud chceme, můžeme trochu moučkového cukru do náplně samozřejmě přidat.
Hotový dort posypeme zbylou drtí a dáme na chvíli do chladna. Dlouhé proležení není nutné, korpus je vláčný, navíc zvlhčený, náplň nadýchaná..., prostě stačí už jen zakrojit a mlsat.