Jahodový třímlékový koláč - Tres leches recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Korpus:
- 120 g hladké mouky
- 120 ml mléka
- 100 g jahodové marmelády
- 50 g rozpuštěného másla
- 50 g krupicového cukru
- 5 bílků
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- šťáva z půlky citronu
- červené potravinářské barvivo
- Jahodové mléko:
- 50 ml mléka
- 50 ml smetany ke šlehání
- 40 ml neslazeného kondenzovaného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- podle chuti jahodová marmeláda
- Šlehačka:
- 250 ml smetany
- 4 lžíce jahodové marmelády
Postup Jahodový třímlékový koláč - Tres leches
Postup přípravy receptu
-
Do mísy od robota nalijte bílky, šťávu z půlky citronu a vše vyšlehejte do pěny. Postupně přisypávejte cukr a přidejte marmeládu. Marmeláda by měla být hladká a bez semínek. Do sněhu kápněte trochu červeného barviva a přidejte lžičku vanilkového extraktu. Sníh vyšlehejte dotuha.
V jiné míse smíchejte mléko, máslo a lžičku vanilkového extraktu.
K hladké mouce přisypte prášek do pečiva a sůl. Suchou směs prosejte do mléčně směsi a důkladně promíchejte. Opět přidejte trochu červeného barviva a promíchejte.
Do mléčné směsi s moukou přidejte trochu sněhu a opatrně ho vmíchejte. Tuto směs poté vlijte ke zbylému sněhu a opatrně převalováním vše spojte.
Těsto vlijte do vymazaného, vysypaného a pečicím papírem vyloženého plechu. Čím bude plech menší, tím bude korpus vyšší. Použila jsem plech o velikosti 25x21 cm. Plech vložte do trouby předehřáté na 160°C a korpus pečte 35 minut nebo do doby, dokud nebude špejle suchá.
Po upečení nechte korpus krátce vychladnout a následně ho propíchejte špejlí. Korpus přendejte na mřížku, stáhněte z něj pečící papír a nechte ho zcela vychladnout.
Formu opět vyložte použitým papírem a vraťte do ní vychladlý korpus.
Dále připravíme jahodové mléko. Do mísy nalijte mléko, podle chuti přidejte jahodovou marmeládu, lžičku vanilkového extraktu a vše promíchejte. Přilijte smetanu ke šlehání, neslazené kondenzované mléko, vše promíchejte a mléčnou směs nalijte na připravený korpus. Plech můžete zakrýt potravinovou folií a uložte ho na 1 hodinu do lednice.
Dále připravte šlehačku. Do mísy vlijte smetanu a začněte šlehat. V průběhu šlehání přidejte marmeládu a šlehačku vyšlehejte dotuha.
Na korpus naneste šlehačku a rozetřete ji. Kraje koláče jsem ještě odřízla, aby byl zarovnaný. Koláč můžete dozdobit jahodami.