Jahodový slavnostní dort recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- Těsto:
- 4 vejce
- 100 g cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- kůra z 1 citronu
- 100 ml oleje
- 150 g hladké mouky
- 1 zarovnaná lžička kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- Krém:
- 1 balení vaječný koňak
- 200 ml mléka
- 2 lžíce cukru
- 250 g másla (měkkého)
- 250 g jahod (nadrobno nakrájených)
- Na ozdobení:
- několik jahod
- plátky mandlí (pražené)
Postup Jahodový slavnostní dort
Postup přípravy receptu
-
Vejce s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou vyšleháme ručním elektrickým šlehačem do pěny. Přimícháme zlehka olej a mouku smíchanou s kypřícím práškem a solí.
Těsto vylijeme do dortové formy vyložené na dně pečícím papírem. Pečeme cca 35 minut na 180°C. Po upečení necháme vychladnout, dortovou formu sejmeme a podélně jednou rozřízneme.
Krém připravíme z krémové náplně, mléka,cukru a másla dle návodu na obale. Jednu polovinu korpusu natřeme pikantní marmeládou (rybíz, ostružina) a potřeme 1/3 krému.
Poklademe pokrájenými jahodami a přitlačíme druhou půlku korpusu. Zbytkem krému potřeme strany a vršek dortu, dozdobíme krémem a jahodami a po stranách mandlovými plátky.