Jahodovo-šlehačkový dort recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- těsto:
- 5 vajec
- 5 lžic moučkového cukru
- 5 lžic polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce oleje
- 1 rovná lžička kakaa
- jahodová náplň:
- 3 Rama cremefine ke šlehání
- 2 ztužovače želatiny (Dr. Oetker)
- 1 jahodový kompot (410 g, scezený a rozmixovaný nebo 250 g mražené jahodové dřeně)
- 3 lžíce krupicového cukru
- 2 zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- 1 ztužovač šlehačky
- ----
- 1/2 sáčku želatiny Dr. Oetker (10 g)
- 100 g jahodové dřeně
- 100 g bílé čokolády
- 100 g mléčné čokolády
Postup Jahodovo-šlehačkový dort
Postup přípravy receptu
-
Oddělíme žloutky od bílků a elektrickým šlehačem ušleháme tuhý sníh.
Všleháme 2 lžíce cukru, přidáme po jednom žloutky, dále zbytek cukru a olej.
Mouku prosijeme, smícháme s práškem do pečiva a opatrně spojíme se sněhovou hmotou. Třetinu těsta odebereme, přendáme do jiné misky a vmícháme lžičku prosátého kakaa.
Světlé těsto nalijeme do dortové formy vymazané sádlem a vysypané polohrubou moukou a pečeme asi 25-30 minut na 170°C.
Upečený korpus necháme chvíli ve formě, pak uvolníme sponu, vyjmeme dno a přemístíme na mřížku, kde vychladne. Stejným způsobem upečeme tmavý korpus - dobu pečení přizpůsobíme menšímu množství těsta.
Světlý korpus po vychladnutí prořízneme na dvě stejné poloviny, nejlépe nití.
Na náplň ušleháme dotuha Rama cremefine se ztužovačem šlehačky, vanilkovým cukrem a podle chuti s pár lžícemi (1-2) krupicového cukru.
Do zakysané smetany vmícháme scezený a rozmixovaný jahodový kompot nebo dřeň a přidáme našlehané Rama cremefine.
Zahřejeme 100 ml vody a při šlehání do ní vsypeme oba ztužovače želatiny, podle návodu na obalu.
Necháme prochladnout a spojíme s krémem.
Světlý korpus pomažeme jahodovou směsí, přiklopíme tmavým korpusem, opět navrstvíme jahodovou náplň, dále světlý korpus a poslední vrstvu šlehačky. Směsí pomažeme rovněž boky dortu a rovnoměrně je poklademe směsí hoblinek bílé a mléčné čokolády.
Uložíme do ledničky a připravíme vrchní vrstvu želatinové polevy. Do 100 ml vody nasypeme 10 g želatiny necháme 10 minut stát.
Poté zahříváme na plotýnce, ovšem nesmíme vařit, pouze zahřívat a stále míchat.
Odstavíme, přidáme jahodovou dřeň (pokojové teploty) a ihned nalijeme na vrchní plochu dortu, kterou jsme ozdobili jahodami nebo jiným ovocem. Necháme vychladit a zdobíme šlehačkou nebo čokoládou.