Jablíčkový dort recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- Těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 1,5 rovné KL prášku do pečiva
- 125 g cukru moučky
- 1 balíček vanilkového cukru
- velká špetka muškátového oříšku
- nastrouhaná citronová kůra, z 1/2 citronu
- 1 lžička skořice
- 1 střední vejce
- 125 g másla
- 1 PL vody
- Náplň:
- 1 kg jablek
- 1 balíček skořicového cukru
- 2 balení vanilkového pudingu
- 3/4 l jablečného džusu s bílým vínem (nebo jen džusu bez vína)
- 200 g cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 400-500 ml zakysané smetany husté
- kakao na poprášení
Postup Jablíčkový dort
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme postupně všecky sypké přísady na těsto, přidáme koření, vejce, povolené máslo a vodu.
Elektrickým šlehačem projedeme a ručně spojíme a vypracujeme v hladké těsto, které se trochu lepí.
Zabalíme do folie a necháme asi hodinu odpočívat v lednici.
Mezitím si připravíme náplň.
Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
V džusu s vínem (já dělám půl na půl) rozmícháme důkladně oba vanilkové pudingy, cukr a vanilkový cukr a uvaříme hustý puding.
Vychlazené těsto namačkáme do otvírací formy na dort o průměru 26-28cm a to asi půl cm pod okraj formy.
Poklademe jablky, posypeme skořicí a pokapeme citronem.
Na jablka nalijeme ještě teplý puding a dáme péct do trouby vyhřáté na 150 asi na 60 minut.
Poté necháme v troubě chladnout.
Na vychladlý moučník navršíme zakysanou smetanu a povrch můžeme posypat kakaem či třeba mletými ořechy.
Necháme v lednici do druhého dne ztuhnout.