Jablíčkový dort recept

Top Recepty, Dorty

Suroviny na recept

Těsto:
250 g polohrubé mouky
1,5 rovné KL prášku do pečiva
125 g cukru moučky
1 balíček vanilkového cukru
velká špetka muškátového oříšku
nastrouhaná citronová kůra, z 1/2 citronu
1 lžička skořice
1 střední vejce
125 g másla
1 PL vody
Náplň:
1 kg jablek
1 balíček skořicového cukru
2 balení vanilkového pudingu
3/4 l jablečného džusu s bílým vínem (nebo jen džusu bez vína)
200 g cukru
1 balení vanilkového cukru
400-500 ml zakysané smetany husté
kakao na poprášení

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme postupně všecky sypké přísady na těsto, přidáme koření, vejce, povolené máslo a vodu.

  2. Elektrickým šlehačem projedeme a ručně spojíme a vypracujeme v hladké těsto, které se trochu lepí.

  3. Zabalíme do folie a necháme asi hodinu odpočívat v lednici.

  4. Mezitím si připravíme náplň.

  5. Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.

  6. V džusu s vínem (já dělám půl na půl) rozmícháme důkladně oba vanilkové pudingy, cukr a vanilkový cukr a uvaříme hustý puding.

  7. Vychlazené těsto namačkáme do otvírací formy na dort o průměru 26-28cm a to asi půl cm pod okraj formy.

  8. Poklademe jablky, posypeme skořicí a pokapeme citronem.

  9. Na jablka nalijeme ještě teplý puding a dáme péct do trouby vyhřáté na 150 asi na 60 minut.

  10. Poté necháme v troubě chladnout.

  11. Na vychladlý moučník navršíme zakysanou smetanu a povrch můžeme posypat kakaem či třeba mletými ořechy.

  12. Necháme v lednici do druhého dne ztuhnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!