Jablíčka naruby recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 100 g celozrnné pšeničné mouky
- 100 g špaldové mouky
- 3 vejce
- 70 g fruktosy
- 40 g obilného mléka OvesMilk TopNatur (sušený nápoj)
- 100 ml vody
- 50 g oleje
- 4 g bio kypřícího prášku
- 2 lžíce bio kakaového prášku
- 500 g jablek
- 2 lžíce skořice
- 2 lžíce medu
- 200 g vanilkového pudinku
- 100 g jablečného pyré
- 10 g kukuřičného škrobu
- hořká čokoláda
Postup Jablíčka naruby
Postup přípravy receptu
-
Jablka oloupeme a vykrojíme jadřince. Nakrájíme na tenké plátky (já používám plátkové struhadlo. Plech vymažeme máslem a boky vysypeme špaldovou moukou.
Jablka naskládáme rovnoměrně na dno. Troubu si dáme předehřát na 175°C.
Z bílků, špetky soli a poloviny fruktosy vyšleháme pevný sníh. Žloutky vyšleháme s polovinou fruktosy do pěny. Přimícháme vodu, olej a nakonec prosejeme obě mouky. Přidáme kypřící prášek a těsto si rozdělíme půl na půl.
Do jedné poloviny vmícháme kakao. Potom si sníh rozdělíme také půl na půl a každé těsto stěrkou opatrně promícháme. Navrstvíme tmavé těsto na jablka a nahoru dáme světlé těsto.
Pečeme 25 min, po upečení necháme 15 min odpočívat a poté přendáme na mřížku, jablečnou vrstvu posypeme skořicí a pokapeme medem, necháme vychladnout.
Po vychladnutí připravím krém. Jablečné pyré není nic jiného než rozmixované jablko.
Pyré smícháme s pudinkem a škrobem.
V rendlíku přivedeme k varu a odstavíme. Krém ještě pár minut mícháme, aby se nevytvořil škraloup.
Vychladlý krém natřeme na jablečnou vrstvu, dozdobíme rozpuštěnou čokoládou a necháme v lednici pár hodin odpočinout.