Jablečný karamelový koláč recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 250 g špaldové mouky
- 125 g másla
- 1 vejce
- 2 polévkové lžíce třtinového cukru
- citrónová kůra (z půlky citrónu)
- špetka soli
- Náplň:
- 4 velká jablka
- 120 g cukru
- 50 ml smetany
Postup Jablečný karamelový koláč
Postup přípravy receptu
-
Všechny ingredience na těsto prohněteme rukami a vytvoříme tuhé těsto. Necháme aspoň 20 minut v chladničce odpočinout.
Na pánvi necháme rozehřát cukr dokud nezačne karamelizovat a přidáme na kostky nakrájená jablka (není třeba je loupat). Povaříme 10 minut, aby jablka trochu změkla a přimícháme smetanu. Odložíme stranou a necháme chvilku vychladnout.
Rozehřejeme si troubu na 180 °C.
Prsty vtlačíme těsto do formy a propícháme vidličkou. Vlijeme jablíčka z pánve a dáme péct do trouby na 40 minut.