Husa a kachna pečená recept
Top Recepty, Drůbeží masoPostup Husa a kachna pečená
Postup přípravy receptu
-
Když je husa zmrzlá, nejlépe se dělá tak na 85% rozmražená. Husu dočistíme od případných zapomenutých peříček.
Odřízneme perutě od těla a složíme zaklíněním, aby se neroztáhla. Uřízneme krční kůži. Odřízneme stehna. Odřízneme pušku (šikmo asi pod ůhlem 45° ke hřbetu). Vyřízneme hřbet podélně z obou stran, takže zbude pouze ona jako obíračka. V břišním prostoru rozřízneme husu podélně odzadu kupředu na dvě polovice a každou rozříznene tak, aby každá čtvrtina měla asi tak stejně masa. Tím nám vznikne celkem cca 7 větších porcí a křídla + hřbet pro toho, kdo rád obírá. Můžeme rozdělit prsa na menší díly, když je pták větší (kusy omyjeme). Pak už jen osolíme(dost), okmínujeme(dost). Dáme do pekáče a podlejeme.
Přikryté pečeme na 190 - 200°C. Průběžně podléváme a obracíme. Když maso začíná být měkké, necháme kůžičkou nahoru a necháme odkryté až do upečení.