Hruškové želé s perníkem - nepečené recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 1 l hruškového džusu s dužinou
- 2 čerstvé měkké hrušky střední velikosti
- 35-40 g práškové želatiny
- necelá lžíce citrónové šťávy
- trochu skořicového cukru
- trošku moučkového cukru
- 1-2 balení perníkových medových plátů po 3 ks nebo piškoty
Postup Hruškové želé s perníkem - nepečené
Postup přípravy receptu
-
Zhruba 250 ml džusu odebereme, metličkou v něm rozmícháme želatinu a necháme nabobtnat.
Pak buď ve vodní lázni, nebo pozvolna přímo na plotýnce za stálého míchání zahříváme a želatinu rozpustíme, odstavíme a necháme trošku zchladnout.
Teplota nesmí přesáhnout 60°C, stačí ale podstatně nižší.
Džus a džus s rozpuštěnou želatinou smícháme dohromady, podle chuti přidáme a rozšleháme skořicový cukr a možno i mírně dosladit cukrem.
Měkké hrušky si nakrájíme na drobné kostičky, pokapeme citrónovou šťávou a zamícháme ho džusu.
Vložíme do chladničky, občas promícháme a jak vidíme, že nám už hmota začíná želírovat a mírně tuhnout, tak ji použijeme.
Chlebíčkovou formu zhruba o rozměrech 30 x 11 cm si vyložíme alobalem nebo fólií, alobal můžeme malinko přetřít olejem a na dno dáme část tuhnoucí směsi. Rozložíme perníkové pláty, zase směs, pláty - prostě vrstvíme.
Formu překryjeme alobalem nebo fólií a dáme do chladničky, nejraději do druhého dne.
Vyklopíme a krajíme na silnější řezy a na talíři dozdobíme dle své fantazie.