Hrstkový (luštěninový) kváskový chléb recept
Top Recepty, Domácí pekárnaSuroviny na recept
- 200 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
- 300 ml vývaru z luštěnin
- 200 g červených fazolí (libovolných vařených luštěnin)
- 200 g pšeničné chlebové mouky
- 200 g celozrnné pšeničné mouky
- 200 g hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky soli
- 6 až 9 g kvasnic (podle kvality kvásku)
- lžička chlebového koření
- 200 ml ovesných vloček
- slunečnicová semínka (i jiná)
Postup Hrstkový (luštěninový) kváskový chléb
Postup přípravy receptu
-
Namočníme a uvaříme libovolné luštěniny. Kdo chce, může je rozmixovat nebo umlít. Já je nechávám celé, většina se jich rozpadne při míchání a ostatní tvoří v chlebu příjemnou mozaiku a dojem větších semínek.
Do pekárny dáme nejprve tekuté (včetně kvásku a luštěnin) a potom sypké suroviny. Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí.
Po zvukovém signálu přidáme ovesné vločky a podle chuti semínka. Pečeme na celozrnný program.