Hovězí rendang recept
Top Recepty, Hovězí masoSuroviny na recept
- Ingredience:
- 3 lžíce oleje
- 1 kg hovězího masa (svíčková nebo kvalitní zadní nakrájeného na 2-3 cm kostky)
- 1 l kokosového mléka
- 2 lžíce strouhaného kokosu
- 5 rozdrcených listy limetky
- kyselé jablko
- 5 dkg strouhaného kokosu
- koření Sambál
- Pasta:
- 10 cm pokrájeného zázvoru
- 5 cm plátků kurkumy nebo její prášek
- 10 cm plátků Galangal nebo práškem (Laos powder)
- 6-8 pokrájených stébel citronové trávy
- 1/2 lžíce krevetové pasty Terasi (Trasi, Belacan)
- 10 malých čerstvých zelených papriček
- 20 sušených chilli papriček bez semínek, namočených předem do vody
- 6 menších cibulí
- 4 šalotky
- 4 kardamony
- 10 stroužků česneku
- Kořenící směs:
- 1 lžíce semen koriandru
- 1 lžíce kmínu 1 lžíce semen fenyklu
- 4 hřebíčky
- 4-6 voskových ořechů
Postup Hovězí rendang
Postup přípravy receptu
-
Toto je jedno z poměrně složitých jídel jihovýchodní Ázie, náročné na suroviny i přípravu, ale naprosto jedinečné svou symfonií chutí a rafinovanou pikantností. Pochází z oblasti Padangu jižní Sumatry.
Den předem opražíme 2 – 3 minuty na pánvi při střední teplotě směs koření, dokud se nerozvoní. Pak je rozdrtíme nebo rozmixujeme na jemný prášek, který rozdělíme a v jedné polovině obalíme kostky masa které dáme odležet do ledničky.
Rozdrtíme nebo rozmixujeme postupně složky rendangové pasty a mírně naředíme vodou. Druhou polovinu prážku z koření přidáme do pasty a takto připravenou pastu osmažíme několik minut na oleji, přidáme kostky masa a dále smažíme při nižší teplotě 5 – 6 minut za stálého míchání, aby bylo maso rovnoměrně pastou pokryto. Přidáme kokosové mléko, nastrouhané jablko, vodu nebo slepičí bujón, přivedeme k varu a udržujeme při nižší teplotě jednu hodinu nebo až do změknutí hovězího. Během poslední čtvrthodiny mícháme.
V malajských nebo indonéských receptech se směs dusí při co nejmírnější teplotě i přes osm hodin,, nebo proces přeruší a pokračují až další den. Ale jedinečná chuť rendangu vynikne již při době přípravy dle našeho receptu. Omáčka však musí být velmi hustá, téměř pastovitá.
Na závěr opatrně opražíme na suché pánvi kokos – snadno se přepálí, takže jen do světle hněda. Rozmixujeme nebo rozdrtíme na prášek. Po dovaření rendangu vmícháme do směsi a dochutíme dle chuti solí, sambálem, pepřem, a někdy i hnědým cukrem. Rendang podáváme s rýží, případně přidáme krevetové crakery (kroepoek).