Hovězí po burgundsku - Boeuf Bourguignonne podle Julii Child recept
Top Recepty, Hovězí masoSuroviny na recept
- 1500 g hovězí špičky
- 250 g libovější slaniny
- 750 ml červeného vína (např. Beaujolais, Burgunské ap.)
- 500 ml hovězího vývaru
- 250 g malých žampionů
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 větší rajský protlak (2-3 lžíce)
- 20 šalotek
- hladká mouka
- čerstvý tymián (4 větvičky)
- 2 bobkové listy
- máslo
- olivový olej
- pepř
- sůl
Postup Hovězí po burgundsku - Boeuf Bourguignonne podle Julii Child
Postup přípravy receptu
-
Troubu rozehřejeme na 230°C. Maso nakrájíme na kostky o hraně asi 4 cm a dobře osušíme. Slaninu nakrájíme na kousky cca 3x2 cm, vložíme do vroucí vody a 10 minut blanšírujeme.
Slaninu osušíme a orestujeme na 1 lžíci oleje. Vyndáme ji a na výpeku orestujeme kostky masa dohněda. Orestované maso přendáme do kastrolu, ve kterém ho budeme péct v troubě, k tuku přidáme plátek másla a ještě orestujeme nakrájenou cibuli a mrkev.
Zeleninu přidáme k masu, vše osolíme a opepříme, poprášíme dvěma lžícemi mouky a kastrolem zatřeseme, aby se maso obalilo moukou. Vložíme na 4 minuty do trouby.
Poté vyndáme, teplotu v troubě snížíme na 150°C. Kastrol dáme na plotýnku a přilijeme vývar a červené víno tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek a tymián svázaný s bobkovým listem.
Přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby. Pečeme 3 hodiny, po každé hodině promícháme. Mezitím orestujeme na másle celé oloupané šalotky a poté žampiony.
Hotové maso přecedíme, vyjmeme bobkový list s tymiánem a šťávu doladíme - buď povolíme vývarem, nebo redukujeme mírným varem do požadované hustoty. Vše promícháme, dosolíme a dopepříme.