Hovězí jazyk na černo recept
Top Recepty, Hovězí masoSuroviny na recept
- 1 kg hovězího jazyka
- kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
- 1 větší cibule
- 1 lžíce octa
- sůl
- pepř
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček celého pepře
- špetka tymiánu
- 3 hřebíčky
- Omáčka:
- 3 dl červeného vína
- 3 lžíce švestkových povidel
- perník na strouhání
- hladká mouka na jíšku (nebo tmavá hotová jíška)
Postup Hovězí jazyk na černo
Postup přípravy receptu
-
Nejprve omyjeme a očistíme kořenovou zeleninu. Pokrájíme ji spolu s cibulí na kolečka.
Jazyk omyjeme pod tekoucí vodou a vložíme do tlakového hrnce (pokud máte, když ne, stačí normální hrnec, ale doba přípravy se o hodinu prodlouží). Jazyk v hrnci zalijeme vařící voudou a přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, pepř, sůl, ocet, nové koření, celý pepř, tymián a hřebíček. Kuličkové koření vkládám do hrnce v uzavřené nádobce na koření. Vaříme 50-60 minut v tlakovém, v obyčejném hrnci 2 hodiny.
Poté jazyk vyjmeme a sloupneme (stáhneme), pokrájíme na plátky. Také vyjmeme nádobku s kořením.
Do omáčky vlijeme 3 dl červeného vína, vložíme povidla, strouhaný perník a dohustíme jíškou. Tyčovým mixérem omáčku mixujeme do hladka. Ještě asi 20 minut provaříme. Dochutíme solí, pepřem a můžeme popřípadě přidat i cukr. Plátky masa přidáme před koncem, aby se prohřály. Servírujeme s houskovým knedlíkem.