Hovězí guláš s karlovarským knedlíkem recept
Top Recepty, Hovězí masoSuroviny na recept
- INGREDIENCE NA GULÁŠ:
- 800 g hovězího masa na guláš (třeba právě karabáček)
- 350 g cibule
- 4 lžíce rajčatového pyré
- 2 lžíce sádla
- lžíce mleté papriky (může být uzená)
- Špetka mletého chilli
- 1 větší stroužek česneku
- Lžička majoránky
- Půl lžičky mletého kmínu
- Lžíce hladké mouky
- Sůl
- pepř
- ...
- INGREDIENCE NA KARLOVARSKÝ KNEDLÍK:
- 10 rohlíků
- 250 ml mléka
- 50 g másla
- 5 vajec
- 150 g hrubé mouky
- Muškátový oříšek
- Pořádná hrst nasekané hladkolisté petrželky
- Sůl
- pepř
- Potravinová folie nebo čistá utěrka
Postup Hovězí guláš s karlovarským knedlíkem
Postup přípravy receptu
-
POSTUP NA GULÁŠ: Maso nakrájejte na kostky a cibuli nadrobno.
V hrnci rozehřejte sádlo a osmažte a něm cibulku. Až bude cibulka zlátnout, přidejte maso a dál restujte.
Přidejte lžíci mouky a lžíci papriky, promíchejte a přidejte rajčatové pyré.
Vše podlijte vroucí vodou. Já jsem podlila celkem hodně, skoro až do ponoření masa, protože máme rádi více omáčky.
Přidejte chilli, prolisovaný česnek, majoránku, kmín, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
Hrnec přiklopte snižte teplotu a duste tak dlouho, dokud maso nezměkne. Pokud bude potřeba, dolévejte vodu. Mně to trvalo asi 2,5 hodiny.
Až bude maso měkoučké, guláš podle potřeby dochutíte a pokud byste ho chtěli hustější, lze.
Zahustit můžete několika způsoby. Ten první je, že do omáčky nastrouháte bramboru a provaříte. Druhý způsob spočívá v jíšce, tedy rozehřát v rendlíku lžíci másla a trošku hladké mouky, promíchat, zarestovat a zamíchat do omáčky, která po krátkém povaření zhoustne.
POSTUP NA KARLOVARSKÝ KNEDLÍK: Rohlíky nakrájejte na kostičky a dejte do velké mísy.
Mléko zahřejte na tělovou teplotu a nastrouhejte do něj trošku muškátového oříšku.
Rohlíky zalijte mlékem, přidejte žloutky, rozpuštěné máslo, petrželku, osolte a opepřete. Přimíchejte mouku.
Z bílků našlehejte sníh a opatrně ho zamíchejte do rohlíkové směsi.
Těsto rozdělte na 3 části. Každou část navrstvěte ve tvaru šišky knedlíku na potravinovou folii (nebo na mokrou utěrku), tu zabalte a vložte do hrnce s vroucí vodou.
Vařte 7 minut, poté otočte a vařte ještě dalších 7 minut.
Knedlíky vyjměte z vody, rozbalte a nožem nakrájejte na plátky.