Hořící káva recept

Top Recepty, Nápoje

Suroviny na recept

silná káva (v mém případě 30 cl, záleží na obsahu sklenice)
3 lžíce cukru krupice
smetana na šlehání
asi 5 cl Koňaku
asi 5 cl Maraschino (likér z višní) nebo nějaký hořko sladký likér

Postup přípravy receptu

  1. Ušleháme smetanu. Pak uvaříme silnou kávu, může to být espresso, z překapávače, rozpustná a pododobně a uděláme karamel. Hezky do zlatova.Pokud někdo neví jak na to, je to jednoduché. Dáme do kastrůlku cukr a na mírném plameni mícháme a mícháme (hlavně od toho neodcházet na cigárko) až zhnědne. Pak velice pomalounku po troškách přidáváme trochu studené vody a necháme krátce povařit. Měl by mít hustou, ale tekutou konzistenci.

  2. Do připravené sklenice dáme asi 1 lžíci karamelu - pozor, karamel je horký, tak ať to nerupne a místo pochutnání si na kávě neskončíte na popáleninovém centru!

  3. A teď to hlavní. Do nějaké malé naběračky nebo speciální nádoby na flambování nalijeme alkohol a nad ohněm pomalu ohříváme až to začne hořet. Pak hořící alkohol nalijeme do sklenice a ihned zalijeme připravenou kávou.

  4. Ozdobíme šlehačkou a navrch posypeme strouhanou čokoládou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!