Hajducké zelí s noky - maďarský recept recept

Top Recepty, Přílohy

Suroviny na recept

400 g uzeného bůčku
150 g debrecínské klobásy
600 g kysaného zelí
2 lžíce sádla
1 větší cibule
250 g kořenové zeleniny
lžíce mleté sladké papriky
sůl
pro chuť a na ozdobu na každou porci lžíce husté zakysané smetany
Maďarské noky (4 porce):
1 vejce
300 g polohrubé mouky
asi 100 ml vlažné vody
1 slabá kávová lžička soli

Postup přípravy receptu

  1. Jemně nakrájenou cibuli osmažíme na lžíci sádla dorůžova, přidáme kysané zelí a dusíme doměkka. Uzený bůček uvaříme s očištěnou zeleninou, z vývaru a zeleniny připravíme polévku.

  2. Bůček nakrájíme na kostky, klobásu na tenká kolečka a obojí opečeme na zbytku sádla. Přidáme mletou papriku, zamícháme, podlijeme a přidáme k zelí. Ještě chvíli společně dusíme, dochutíme solí a podáváme ozdobené lžící zakysané smetany a s noky.

  3. Maďarské noky (4 porce): Do mísy dáme vejce, přilijeme vlažnou vodu, přidáme sůl, promícháme a přidáváme mouku. Těstíčko nemá být moc tuhé, aby se noky snáz protlačily haluškovačem nebo obráceným struhadlem s velkými oky. V Maďarsku se používá haluškovač“ s o dost menšími oky, než používáme my, ale dobré je obojí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!