Hajducké zelí s noky - maďarský recept recept
Top Recepty, PřílohySuroviny na recept
- 400 g uzeného bůčku
- 150 g debrecínské klobásy
- 600 g kysaného zelí
- 2 lžíce sádla
- 1 větší cibule
- 250 g kořenové zeleniny
- lžíce mleté sladké papriky
- sůl
- pro chuť a na ozdobu na každou porci lžíce husté zakysané smetany
- Maďarské noky (4 porce):
- 1 vejce
- 300 g polohrubé mouky
- asi 100 ml vlažné vody
- 1 slabá kávová lžička soli
Postup Hajducké zelí s noky - maďarský recept
Postup přípravy receptu
-
Jemně nakrájenou cibuli osmažíme na lžíci sádla dorůžova, přidáme kysané zelí a dusíme doměkka. Uzený bůček uvaříme s očištěnou zeleninou, z vývaru a zeleniny připravíme polévku.
Bůček nakrájíme na kostky, klobásu na tenká kolečka a obojí opečeme na zbytku sádla. Přidáme mletou papriku, zamícháme, podlijeme a přidáme k zelí. Ještě chvíli společně dusíme, dochutíme solí a podáváme ozdobené lžící zakysané smetany a s noky.
Maďarské noky (4 porce): Do mísy dáme vejce, přilijeme vlažnou vodu, přidáme sůl, promícháme a přidáváme mouku. Těstíčko nemá být moc tuhé, aby se noky snáz protlačily haluškovačem nebo obráceným struhadlem s velkými oky. V Maďarsku se používá haluškovač“ s o dost menšími oky, než používáme my, ale dobré je obojí.