Gurmánské zapečené brambory recept
Top Recepty, Bramborová jídlaSuroviny na recept
- 8 ks brambor
- olivový olej dle potřeby
- 1 menší uzený kříž (kupuji u Zemana vedle Penny)
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- kmín
- 10 dkg goudy
- několik lístků libečku
- 3 větvičky petrželky
- svazek pažitky
- 2 vejce
- 1 smetanu 12%
- 1 mrkev
- 1 červená špičatá paprika
- 15 ks černých oliv
- 2 stvoly řapíkatého celeru
- hrst tenkých zelených fazolových lusků nebo zelený hrášek
- 1 velká cibule
Postup Gurmánské zapečené brambory
Postup přípravy receptu
-
Brambory se slupkou dáme vařit do osolené vody s kmínem, uzené vložíme na pařák a vaříme v páře 30 min. Bylinky nasekáme na drobno, vložíme do většího hrnku, přidáme smetanu a nastrouhaný sýr. Rozkvedláme. Troubu rozehřejeme na 200°C.
Cibuli nakrájíme na 1/4 kolečka a dáme na olej smažit. Mrkev a papriku nakrájíme na malé kostičky. olivy na tři díly, řapíkatý celer, zbavený vláken, na plátky, fazolové lusky na menší kousky. Vše přidáme k cibuli, včetně na drobno nebo na nudličky nakrájeného uzeného.
Brambory oloupeme a protlačíme kolečkem na bramborový salát, Nejprve polovinu na vymazaný pekáč, osolíme, opepříme, na ni navrstvíme směs z pánve a pak zbylé brambory, osolit opepřit a zakápnout olejem. Vložíme do trouby, po 20 minutách přelijeme smetanovou směsí. Dopečeme do zlatava.