Gratinované bylinkové brambory s uzenou krkovičkou recept
Top Recepty, Bramborová jídlaSuroviny na recept
- 1 kg brambor
- 500 g uzené krkovičky
- 200 g eidamu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 cibule
- 10 stroužků česneku
- 4 větvičky tymiánu
- hrst bazalky
- menší svazek pažitky
- 1 stonek zelené cibulky
- máslo
- olej
- 1 lžíce hladké mouky
- mléko
- sůl
- pepř
Postup Gratinované bylinkové brambory s uzenou krkovičkou
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka, necháme vychladnout, oloupeme, nakrájíme na plátky, rozložíme do máslem vymazaného pekáčku a osolíme.
Cibuli nakrájíme na půlkolečka a obalíme ve lžíci hladké mouky.
Rozehřejeme lžíci másla a lžíci oleje a cibuli asi patnáct minut restujeme dohněda.
Mezitím nakrájíme česnek nadrobno, přidáme ho k hnědé cibulce, zarestujeme ho a celé zalijeme šlehačkou.
Provaříme do zhoustnutí a poté smícháme s jemně nastrouhaným sýrem. Můžeme povolit mlékem, ale omáčka by měla zůstat hustá.
Do omáčky přidáme všechny nasekané bylinky (z tymiánu celé lístečky, z bazalky proužky) a kolečka zelené cibulky.
Dobře osolíme a opepříme.
Sýrovo-bylinkový bešamel rozetřeme na brambory, navrch položíme cca půlcentimetru silné plátky krkovičky a zapékáme při 220°C asi 40 minut.