Gratinované bylinkové brambory s uzenou krkovičkou recept

Top Recepty, Bramborová jídla

Suroviny na recept

1 kg brambor
500 g uzené krkovičky
200 g eidamu
200 ml smetany ke šlehání
3 cibule
10 stroužků česneku
4 větvičky tymiánu
hrst bazalky
menší svazek pažitky
1 stonek zelené cibulky
máslo
olej
1 lžíce hladké mouky
mléko
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka, necháme vychladnout, oloupeme, nakrájíme na plátky, rozložíme do máslem vymazaného pekáčku a osolíme.

  2. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a obalíme ve lžíci hladké mouky.

  3. Rozehřejeme lžíci másla a lžíci oleje a cibuli asi patnáct minut restujeme dohněda.

  4. Mezitím nakrájíme česnek nadrobno, přidáme ho k hnědé cibulce, zarestujeme ho a celé zalijeme šlehačkou.

  5. Provaříme do zhoustnutí a poté smícháme s jemně nastrouhaným sýrem. Můžeme povolit mlékem, ale omáčka by měla zůstat hustá.

  6. Do omáčky přidáme všechny nasekané bylinky (z tymiánu celé lístečky, z bazalky proužky) a kolečka zelené cibulky.

  7. Dobře osolíme a opepříme.

  8. Sýrovo-bylinkový bešamel rozetřeme na brambory, navrch položíme cca půlcentimetru silné plátky krkovičky a zapékáme při 220°C asi 40 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!