Fazolová polévka s haluškami- vyprošťovák recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 200 g fazolí namočených den předem
- 150 g kořenové zeleniny
- 40 g uzené prorostlé slaniny
- 3-4 stroužky česneku
- 1 střední cibule
- 1 malá cibule
- 1 vrchovatá lžička hladké mouky - polévka nemá být moc hustá
- 2 bobkové listy
- celý pepř, min. 10 kuliček i víc
- červená mletá sladká paprika
- 1 lžička pálivé papriky, kdo má rád ostré
- Halušky:
- 60 g másla
- 60 g hrubé mouky
- 1 dl mléka
- sůl
- 1 vajíčko
- nastrouhaný muškátový oříšek (kousek)
- strouhanka na zahuštění
- trošku nasekané zelené petrželky
Postup Fazolová polévka s haluškami- vyprošťovák
Postup přípravy receptu
-
Fazole vaříme ve stejné vodě, ve které byly na noc namočeny, přidáme celý pepř, jeden celý stroužek česneku, kůži ze slaninky a bobkové listy.
Přidáme jednu celou malou cibuli.
Když jsou fazole zpola uvařené, očistíme a nakrájíme všechnu zeleninu a nakrájíme slaninu na kostičky.
Na pánvi osmahneme slaninu a přidáme na kostky nakrájenou zeleninu, asi deset minut pomalu opékáme do barvičky, když je málo tuku ze slaniny, tak můžeme přidat lžíci oleje.
Pak přidáme nadrobno nakrájenou střední cibuli a chvilku opečeme, nakonec vložíme nadrobno nakrájené zbylé stroužky česneku.
Už jenom velice krátce osmahneme a přidáme mouku, rozmícháme a dáme dolů z ohně.
Za chvilku přidáme červenou mletou papriku, promícháme a přidáme k fazolím. Dovaříme do měkka, dosolíme a necháme odpočinout.
Pak vyndáme kůži ze slaniny, přidáme nebo zavaříme halušky a podáváme.
Halušky (Polévka je výborná i bez halušek): Mouku nasucho opražíme na pánvi, až začne vonět, zalijeme mlékem a přidáme máslo a uvaříme hustou kaši.
Osolíme a necháme vychladnout, pak přidáme vejce a nastrouhaný muškátový oříšek, vše rozmícháme a nakonec přidáme strouhanku a drobně nasekanou petrželku. V původním receptu je, že vykrajujeme lžičkou a zavaříme přímo do polévky.
Já udělám malé kuličky v průměru asi 15 mm a zavařím do hovězího bujonu. Po vyplavání vaříme 10 minut. Dělám vždycky víc, aby zbylo do mrazáku, protože tuhle fazolovou polévku vařím snad každý měsíc.