„Fazolová blča z Oltecu“ aneb Fazolová polévka ze Starého Brna recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 250 g drobných bílých fazolí
- 2 plátky domácího uzeného masa
- 1 velká cibule
- mrkev
- čerstvá bazalka
- sádlo
- sůl
- pepř
- zeleninový bujón
- ocet
- majoránka
- 6 stroužků česneku
- nové koření
- bobkový list
Postup „Fazolová blča z Oltecu“ aneb Fazolová polévka ze Starého Brna
Postup přípravy receptu
-
Fazole propláchneme a necháme namočené pokud možno do druhého dne.
V hrnci si rozpálíme jednu velkou lžíci vepřového sádla a opečeme na jemno nakrájenou cibuli a přidáme ke konci na malé kousky nakrájenou mrkev.
Orestujeme a přidáme na malé kousky pokrájené uzené maso, 2 naškrábané stroužky česneku a 10 nasekaných lístků čerstvé bazalky (proti přirozené plynatosti strávníků), 3 bobkové listy a 4 kuličky nového koření.
Promícháme a vlijeme namočené fazole včetně vody, ve které jsou naloženy. Dolijeme vodou tak, aby byla nad fazole.
Přidáme dvě kostky zeleninového bujonu a vaříme do změknutí fazole.
Jakmile je fazole uvařena, přidáme naškrábané 4 stroužky česneku, pokud má někdo potřebu zahustit, může zvolit dvě možnosti: č.1-za pomoci ponorného mixeru část fazolí rozmixovat nebo možnost č.2-přidat dvě polévkové lžíce instantní světlé jíšky.
Ve finále přidáme hrstku majoránky, kterou rozmělníme mezi dlaněmi a kdo chce, může dochutit kapkou octa.