„Fazolová blča z Oltecu“ aneb Fazolová polévka ze Starého Brna recept

Top Recepty, Polévky

Suroviny na recept

250 g drobných bílých fazolí
2 plátky domácího uzeného masa
1 velká cibule
mrkev
čerstvá bazalka
sádlo
sůl
pepř
zeleninový bujón
ocet
majoránka
6 stroužků česneku
nové koření
bobkový list

Postup přípravy receptu

  1. Fazole propláchneme a necháme namočené pokud možno do druhého dne.

  2. V hrnci si rozpálíme jednu velkou lžíci vepřového sádla a opečeme na jemno nakrájenou cibuli a přidáme ke konci na malé kousky nakrájenou mrkev.

  3. Orestujeme a přidáme na malé kousky pokrájené uzené maso, 2 naškrábané stroužky česneku a 10 nasekaných lístků čerstvé bazalky (proti přirozené plynatosti strávníků), 3 bobkové listy a 4 kuličky nového koření.

  4. Promícháme a vlijeme namočené fazole včetně vody, ve které jsou naloženy. Dolijeme vodou tak, aby byla nad fazole.

  5. Přidáme dvě kostky zeleninového bujonu a vaříme do změknutí fazole.

  6. Jakmile je fazole uvařena, přidáme naškrábané 4 stroužky česneku, pokud má někdo potřebu zahustit, může zvolit dvě možnosti: č.1-za pomoci ponorného mixeru část fazolí rozmixovat nebo možnost č.2-přidat dvě polévkové lžíce instantní světlé jíšky.

  7. Ve finále přidáme hrstku majoránky, kterou rozmělníme mezi dlaněmi a kdo chce, může dochutit kapkou octa.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!