Famózní burgery + (domácí bulky) recept

Top Recepty, Mleté maso

Suroviny na recept

Bulky:
275 g hladké mouky
170 ml teplé vody
20 ml oleje
20 g droždí čerstvého
1,5 lžičky cukru krupice
2 lžičky soli
1 vejce
sezamová semínka
vejce
voda
Burgery:
500 g mletého masa
lžička tymiánu
2 lžičky grilovacího koření
1 lžička chilli
1/2 lžičky pepře
voda
Dresing:
5 lžic majonézy
2 lžíce tatarské omáčky
1 lžíce kečupu
1 lžíce hořčice
4 lžíce bílého jogurtu
lžička soli
pepř
1 lžička mleté papriky
1 lžička česneku sušeného
1/2 lžičky tymiánu
Na dohotovení:
100 g slaniny krájené na tenké plátky
plátky libovolného sýra
pár listů hlávkového salátu
rajčata

Postup přípravy receptu

  1. Bulky: Odvažte přesně mouku, přidejte do ní sůl. Droždí rozdrolte, smíchejte do tekuta s cukrem a přilijte trochu 10 ml vlažné vody. Ke zbytku vlažné vody (160 ml) přilijte olej. Rozkvedlejte vajíčko, půlku ho přilijte do vody s olejem a promíchejte, k druhé polovině vajíčka cmrndněte tu půl lžičku studené vody z kohoutku, promíchejte a dejte do lednice - tím budeme bulky před pečením potírat. Mouku i tekuté složky smícháme dohromady, těsto důkladně propracujeme. Bude se hodně lepit - je to normální má to tak být. Nepřidávejte mouku, jinak budete mít houstičky tuhé. Těsto si vyklopte na pomoučený vál a propracujte. Dáme do mísy vysypané moukou a necháme kynout. V průběhu kynutí až se těsto trochu zvedne jej znovu dáme na vál, prohněteme a zase dáme do mísy kynout. Po další chvíli kynutí si dáme na vál, rozkrájíme na jednotlivé housky (já jich měla 5) a každou jednotlivou housku si zaobalíme na požadovaný tvar (hladký, krásně kulatý a spoj dospodu). Dáme na plech vyložený pečícím papírem, pomažeme vajíčkem rozmíchaným s vodou a posypemem sezamem. Pečeme na 200°C asi 15-20 minut. Pak si bulky zabalíme do utěrky aby se zapařily a zůstaly krásně měkoučké.

  2. Burgery: Do masa si zapracujeme koření a trošku vody a natvarujeme si kulatý tvar (placičku požadované tloušťky). Smažíme v rozpáleném oleji pomaleji, aby se maso pořádně propeklo (podle toho jak tlusté jste si maso nechali). Při dosmažení dáme k masu plátky slaniny a opečeme dozlatova.

  3. Dresing: smícháme všechny suroviny a dáme chladit do lednice.

  4. Dohotovení: Bulky si opatrně rozřízneme, natřeme obě strany dresingem. Na spodní stranu jsem dala hlávkový salát, kolečko rajčátka, maso se sýrem, na to opečenou slaninku a přiklopila. Můžete dát zeleninku jakou chcete či si burger jakkoliv dohotovit.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!