Famózní burgery + (domácí bulky) recept
Top Recepty, Mleté masoSuroviny na recept
- Bulky:
- 275 g hladké mouky
- 170 ml teplé vody
- 20 ml oleje
- 20 g droždí čerstvého
- 1,5 lžičky cukru krupice
- 2 lžičky soli
- 1 vejce
- sezamová semínka
- vejce
- voda
- Burgery:
- 500 g mletého masa
- lžička tymiánu
- 2 lžičky grilovacího koření
- 1 lžička chilli
- 1/2 lžičky pepře
- voda
- Dresing:
- 5 lžic majonézy
- 2 lžíce tatarské omáčky
- 1 lžíce kečupu
- 1 lžíce hořčice
- 4 lžíce bílého jogurtu
- lžička soli
- pepř
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička česneku sušeného
- 1/2 lžičky tymiánu
- Na dohotovení:
- 100 g slaniny krájené na tenké plátky
- plátky libovolného sýra
- pár listů hlávkového salátu
- rajčata
Postup Famózní burgery + (domácí bulky)
Postup přípravy receptu
-
Bulky: Odvažte přesně mouku, přidejte do ní sůl. Droždí rozdrolte, smíchejte do tekuta s cukrem a přilijte trochu 10 ml vlažné vody. Ke zbytku vlažné vody (160 ml) přilijte olej. Rozkvedlejte vajíčko, půlku ho přilijte do vody s olejem a promíchejte, k druhé polovině vajíčka cmrndněte tu půl lžičku studené vody z kohoutku, promíchejte a dejte do lednice - tím budeme bulky před pečením potírat. Mouku i tekuté složky smícháme dohromady, těsto důkladně propracujeme. Bude se hodně lepit - je to normální má to tak být. Nepřidávejte mouku, jinak budete mít houstičky tuhé. Těsto si vyklopte na pomoučený vál a propracujte. Dáme do mísy vysypané moukou a necháme kynout. V průběhu kynutí až se těsto trochu zvedne jej znovu dáme na vál, prohněteme a zase dáme do mísy kynout. Po další chvíli kynutí si dáme na vál, rozkrájíme na jednotlivé housky (já jich měla 5) a každou jednotlivou housku si zaobalíme na požadovaný tvar (hladký, krásně kulatý a spoj dospodu). Dáme na plech vyložený pečícím papírem, pomažeme vajíčkem rozmíchaným s vodou a posypemem sezamem. Pečeme na 200°C asi 15-20 minut. Pak si bulky zabalíme do utěrky aby se zapařily a zůstaly krásně měkoučké.
Burgery: Do masa si zapracujeme koření a trošku vody a natvarujeme si kulatý tvar (placičku požadované tloušťky). Smažíme v rozpáleném oleji pomaleji, aby se maso pořádně propeklo (podle toho jak tlusté jste si maso nechali). Při dosmažení dáme k masu plátky slaniny a opečeme dozlatova.
Dresing: smícháme všechny suroviny a dáme chladit do lednice.
Dohotovení: Bulky si opatrně rozřízneme, natřeme obě strany dresingem. Na spodní stranu jsem dala hlávkový salát, kolečko rajčátka, maso se sýrem, na to opečenou slaninku a přiklopila. Můžete dát zeleninku jakou chcete či si burger jakkoliv dohotovit.