Falafel z červené řepy v domácím pita chlebu s koriandrovým dipem recept
Top Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny na recept
- Falafel:
- 100g suché cizrny
- 120 g uvařené a oloupané červené řepy
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky nadrceného římského kmínu
- 1 menší vejce
- 1/2 cibule
- 3 vrchovaté lžíce strouhanky
- 1,5 lžíce olivového oleje + na potření
- Sůl
- Domácí pita chléb:
- 220–240 g hladké mouky
- 60 g polohrubé mouky
- 200 ml vlažné vody
- 1 lžíce oleje + na potření
- 10 g droždí
- Špetka cukru
- 1/2 lžičky soli
- Na dohotovení:
- 120 g hustého bílého jogurtu
- 2 hrsti koriandru
- limetková šťáva několik kapek
- Sůl
- 2 drobné jarní cibulky
- listy salátu little gem
Postup Falafel z červené řepy v domácím pita chlebu s koriandrovým dipem
Postup přípravy receptu
-
Falafel:
cizrnu nechtee přes noc namočenou ve vodě.
Druhý den ji slijte, zalijte dostatečným množstvím vody. Vařte do změknutí (1-2 hod.)
Cizrnu slijte, nechte zchladnout a poté vložte do mixeru společně s červenou řepou nakrájenou na menší kousky, cibulí nakrájenou nahrubo, římským kmínem, solí a podrceným česnekem.
Mixujte, dokud se neutvoří jemnější struktura. Poté přidejte lžíci oleje a dále mixujte.
Po chvíli přidejte vejce a mixujte dohladka.
Troubu předehřejte na 200 °C.
Plech vyložte pečicím papírem.
Cizrnovou směs vložte do mísy, zapracujte do ní 3 vrchovaté lžíce strouhanky, případně dosolte. Hmota by měla být kompaktní, nemusí být příliš tuhá ale taková, abyste z ní mohli tvořit kuličky.
Kuličky tvořte ve velikosti pingpongového míčku. Z tohoto množství vznikne asi 16 kuliček.
Kuličky rozložíme na plech, potřeme olejem a pečeme 25 minut.
Pita chléb: do mističky rozdrobíme droždí, smícháme s cukrem, lžící hladké mouky a zalijeme trochou vlažné vody (z odměřeného množství 200ml) a rozmícháme.
Přikryjeme utěrkou a 10-15 minut necháme na teplém místě vzejít kvásek.
V míse smícháme obě mouky se solí, přidáme kvásek.
Zbylou vodou vypláchneme mističku od kvásku a nalijeme k mouce.
Přidáme lžíci oleje a vypracujeme pružné hladké těsto.
Necháme jej kynout asi 45 minut na teplém místě, přikryté utěrkou.
Těsto rozdělíme na 4 stejné díly.
Každý díl těsta rozválíme na pomoučené ploše na placku silnou cca 0,5cm (průměr placky tak bude asi 16cm).
Každou placku položíme na kus pomoučeného pečícího papíru a necháme ještě cca 10 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 230 °C.
Do trouby vložíme plech.
Připravíme si misku, do níž se po upečení chléb vejde. Misku vyložíme látkovou utěrkou a na ní položíme papírovou utěrku.
Do hrníčku nalijeme trochu oleje na potření placek po upečení.
Do rozpálené trouby vložíme jednu placku na pečícím papíře a pečeme.
Po 4 minutách placku otočíme a dopékáme 2-3 minuty.
Po vyndání placku LEHCE potřeme olejem po obou stranách. Až po vychladnutí rozkrojte napůl.
Koriandrový dresing: koriandr nasekáme najemno, smícháme s jogurtem a ochutíme solí a limetovou šťávou.
Cibulku nakrájíme najemno.
Pita chléb překrojíme napůl, vložíme do něj pár listů salátu, pokapeme dresingem, posypeme cibulkou a vložíme dvě kuličky falafelu.