Expresní svíčková na smetaně recept

Top Recepty, Omáčky

Suroviny na recept

2 větší mrkve
1/2 bulvy celeru
1 větší petržel
1 větší cibule
3 kuřecí prsa (záleží na masové potřebě strávníků)
2 kostky zeleninového bujónu (lepší je v biokvalitě)
4-5 bobkový list
8 kuliček nové koření
12 kuliček celý pepř
60 g másla
250 ml smetany 12%
1 citrón
cukr podle chuti
3 vrchovatější lžíce celozrnné mouky

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme a nastrouháme na hrubém vzorku struhadla. Cibuli nakrájíme na jemno. Zeleninu osmahneme na troše oleje a přidáme i máslo a bobkový list.

  2. Až zelenina trochu slehne přidáme i kuřecí prsa (celá), necháme je zbělat po obou stranách a zalijeme vodou, tak aby bylo vše ponořené, přihodíme kuličkové koření a rozdrobíme bujón. Přiklopíme pokličkou a na mírné plameni necháme alespoň hodinu dusit.

  3. V hrnku se připravíme zátřepku. Smetanu rozkvedláme s moukou. Z omáčky vylovíme bobkový list, pepř i nové koření (proto je dobré vědět, kolik jste jich tam dali), můžete samozřejmě použít nějaký vylepšovák, jako např. koření dát do čajového sítka. Vyjmeme i maso.

  4. Do omáčky vlijeme zátřepku a provaříme. Nyní můžete omáčku rozmixovat tyčovým mixérem anebo nechat, tak jak je. Omáčku ochutíme podle chuti - citrónem (vymačkala jsem téměř celý citrón) a cukrem (stačila mi jedna zarovnaná lžíce).

  5. Samozřejmě můžete použít i ocet, hořčici či na co jste zvyklí. Servírujeme. Kuřecí prsa nakrájíme na plátky a zalijeme omáčkou.

  6. Ozdobíme - klasicky se hodí našlehaná smetana, brusinky a citrón, ale když není tak není a musí stačit citrón. Podáváme s oblíbenými knedlíky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!