Expresní svíčková na smetaně recept
Top Recepty, OmáčkySuroviny na recept
- 2 větší mrkve
- 1/2 bulvy celeru
- 1 větší petržel
- 1 větší cibule
- 3 kuřecí prsa (záleží na masové potřebě strávníků)
- 2 kostky zeleninového bujónu (lepší je v biokvalitě)
- 4-5 bobkový list
- 8 kuliček nové koření
- 12 kuliček celý pepř
- 60 g másla
- 250 ml smetany 12%
- 1 citrón
- cukr podle chuti
- 3 vrchovatější lžíce celozrnné mouky
Postup Expresní svíčková na smetaně
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme a nastrouháme na hrubém vzorku struhadla. Cibuli nakrájíme na jemno. Zeleninu osmahneme na troše oleje a přidáme i máslo a bobkový list.
Až zelenina trochu slehne přidáme i kuřecí prsa (celá), necháme je zbělat po obou stranách a zalijeme vodou, tak aby bylo vše ponořené, přihodíme kuličkové koření a rozdrobíme bujón. Přiklopíme pokličkou a na mírné plameni necháme alespoň hodinu dusit.
V hrnku se připravíme zátřepku. Smetanu rozkvedláme s moukou. Z omáčky vylovíme bobkový list, pepř i nové koření (proto je dobré vědět, kolik jste jich tam dali), můžete samozřejmě použít nějaký vylepšovák, jako např. koření dát do čajového sítka. Vyjmeme i maso.
Do omáčky vlijeme zátřepku a provaříme. Nyní můžete omáčku rozmixovat tyčovým mixérem anebo nechat, tak jak je. Omáčku ochutíme podle chuti - citrónem (vymačkala jsem téměř celý citrón) a cukrem (stačila mi jedna zarovnaná lžíce).
Samozřejmě můžete použít i ocet, hořčici či na co jste zvyklí. Servírujeme. Kuřecí prsa nakrájíme na plátky a zalijeme omáčkou.
Ozdobíme - klasicky se hodí našlehaná smetana, brusinky a citrón, ale když není tak není a musí stačit citrón. Podáváme s oblíbenými knedlíky.