Dýňový koláč s polevou recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 3 hrnky očištěné nastrouhané dýně
- citronová šťáva a kůra dle chuti (může být i pomerančová)
- 1-1,5 hrnku cukru krupice
- cca 2,5 hrnku polohrubé mouky - dle hustoty těsta
- 1 hrnek oleje
- 3 vejce
- 3 lžíce kakaa
- 1-2 lžičky mleté skořice
- 1 prášek do pečiva
- mléko, je-li třeba
- Poleva:
- 100 g másla
- 140 g moučkového cukru
- 1 vrchovatá lžíce kakaa
- hnědý rum nebo převařená voda dle potřeby
- Dohotovení:
- strouhaný kokos nebo mleté ořechy
Postup Dýňový koláč s polevou
Postup přípravy receptu
-
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, dýni, citronovou šťávu a kůru dle chuti, skořici, kakao, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Pokud je těsto husté (záleží na šťavnatosti dýně), zředíme ho troškou mléka.
Těsto nalijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a dáme péct do předehřáté trouby na střední teplotu dozlatova - vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí lepit.
Po upečení necháme zchladnout, pak nalijeme polevu, uvařenou v kastrolku z uvedených ingrediencí, kterou na koláči rovnoměrně rozetřeme. Polevu můžeme posypat ořechy nebo kokosem, dozdobit višní nebo čímkoliv, dle fantazie.
Poleva: v kastrolku rozehřejeme máslo, přidáme cukr a kakao a kvrdlačkou rozmícháme. Hustou kašičku ředíme na požadovanou hustotu po lžících rumem nebo vodou dle potřeby.