Dršťky se zeleninou recept
Top Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny na recept
- 1, 4 kg drštěk
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžička černého pepře
- 2 lžíce másla
- 400 g kořenové zeleniny
- 2 menší cibule
- 2 řapíky celeru
- 0,5 l hovězího vývaru
- 1 lžíce sekaných sušených rajčat
- 400 g drcených rajčat
- 0,2 bílého vína
- oregano, tymián, rozmarýn
- 2 lžíce koncentrovaného rajčatového protlaku
- 1 čili paprička ptačí oko
- 4 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- cukr
- citron
Postup Dršťky se zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Dršťky vyperte ve studené vodě. Nakrájejte na kousky, dejte do studené vody a přiveďte k varu. Nechte vařit prudkým varem asi 2 minuty, propláchněte, sceďte a opětovně zalijte studenou vodou. Proceduru vícekrát opakujte, až bude voda bez zápachu. K poslední várce vložte koření svázané do pytlíčku nebo umístěné do vajíčka na vaření koření a nechte táhnout do změknutí, může to být i 5 hodin.
Sušená rajčata nasekejte nadrobno. Cibuli pokrájejte na měsíčky, kořenovou zeleninu (poměr 2/3 mrkev, 1/6 celer bulvový, 1/6 petržel) očistěte a nakrájejte na plátky. V kastrolu rozehřejte máslo, osmahněte zeleninu zalijte hovězím vývarem a vínem. Přidejte bylinky, drcená a sekaná rajčata, okořeňte, osolte.
Dršťky zbavte koření a včetně vývaru přidejte k zelenině, duste asi 20 minut. Na posledních 10 minut přidejte na plátky nakrájený česnek. Okyselte, opepřete, osolte, oslaďte dle vlastního gusta.