Drožďová polévka s nočky recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 1 polévková lžíce oleje
- ½ cm plátek másla
- 1 menší cibule
- 3 kostky droždí po 42 g
- 2 litry vývaru (voda s masoxem)
- 3 polévkové lžíce ovesných vloček
- 1 menší mrkev
- ½ plátku celeru
- 1 menší kořenová petržel
- pepř, sůl, kmín podle chuti
- Drožďová zavářka:
- 1 cm plátek másla
- 2 kostky droždí po 42 g
- 1 vejce
- 4 lžíce strouhanky
- sůl
- pepř
- ½ kávové lžičky muškátového květu
- 1 kávová lžička majoránky
- 2 stroužky česneku
Postup Drožďová polévka s nočky
Postup přípravy receptu
-
Olej s máslem rozehřejeme a necháme na něm zesklovatět oloupanou a drobně nakrájenou cibuli. Přidáme rozdrobené droždí. Za stálého míchání ho necháme rozpustit a znovu zatuhnout. Přilijeme vývar a rozšleháme metlou do hladka.
Přidáme ovesné vločky, na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, okmínujeme, opepříme, osolíme opatrně podle slanosti vývaru a vaříme za občasného promíchání, dokud zelenina a vločky nejsou měkké.
Uděláme nočky do polévky tak, že máslo rozehřejeme, rozdrobíme na ně droždí, necháme za stálého míchání rozpustit a opět srazit. Necháme vychladnout. Do drožďové hmoty vyklepneme vejce, přidáme strouhanku, okořeníme a přidáme česnek. Zaděláme těstíčko husté jako na játrové knedlíčky. Je-li moc husté, zapracujeme trochu vody nebo vývaru, je-li řídké, přidáme strouhanku. Z těsta tvoříme zavářku - noky nebo knedlíčky.
Do vroucí polévky vkládáme drožďovou zavářku, povaříme cca 2 minuty a necháme chvíli odstát (cca 10 minut). Dochucujeme až poté, co zavářka pustí“ svou chuť do polévky, ale většinou již není třeba.