Domácí slanina recept

Top Recepty, Vepřové maso

Suroviny na recept

několik pásů hřbetního sádla s kůží (v mém případě jich bylo tucet)
na jeden kilogram sádla 10 dkg hrubozrnné soli bez jódu
sušená paprika sladká
sušená paprika pálivá
převařená a vychlazená voda

Postup přípravy receptu

  1. Upravené pásy sádla obalíme v soli a naskládáme do vhodné nádoby a uložíme v chladu (po 8 °C). Maximálně po 3-4 dnech sádlo přerovnáme a zalijeme vychlazenou a osolenou vodou (na 1 l vody - 10 dkg soli) tak, aby vše bylo ponořené a zatížíme.

  2. Co 3-4 dny se podíváme, jestli se nedějí nebývalé reakce (plíseň na hladině, divný zápach...), ale se sádlem už nic neděláme.

  3. Po cca 20 - ti dnech pásy sádla vytáhneme, opláchneme studenou vodou, v kůži si naděláme dírky na háčky nebo provázky a necháme okapat.

  4. Potom se rozhodnete, kolik pruhů necháte jen tak na přírodno a kolik kusů obalíte v paprice.

  5. Dříve, než vše dáte do udírny, musíte ji pořádně nechat vyhřát a potom snížit na teplotu maximálně 30 - 35 °C! OPRAVA: Podle dalších zkušeností a rad jiných, udit se může do 70 °C, ale s paprikou jen do 60 °C.

  6. Udíte dřevem, které si zvolíte. Já použil olši. Doba uzení závisí na tloušťce sádla a u mne to trvalo 9 hodin a spálil jsem půl špalku vyschlé olše.

  7. UPOZORNĚNÍ! Při uzení by nemělo kapat sádlo, to už je na vyšší teplotě, než je nutná!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!