Domácí portobello burgery recept
Top Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny na recept
- Bulky, množství na 8 ks:
- 1 hrnek teplé vody
- 3 polévkové lžíce teplého mléka
- 2,5 polévkové lžíce třtinového cukru
- 30 g čerstvého droždí
- necelý 1 hrnek hladké mouky
- 2 hrnky celozrnné žitné mouky
- 1/2 hrnku celozrnné pšeničné mouky
- 2 vejce
- 1,5 čajové lžičky soli
- lněná semínka (nebo sezam nebo obojí)
- Portobello:
- 2 houby portobello
- 2,5 polévkové lžíce balsamika
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- sůl
- pepř
- pálivá sušená paprika
- sladká sušená paprika
- trocha čerstvé majoránky
- trocha čerstvé tymiánu
Postup Domácí portobello burgery
Postup přípravy receptu
-
Prvně jsem si smíchala vodu s mlékem a cukrem a nadrolila do ní droždí a nechala vzejít kvásek. V míse jsem smíchala mouky a sůl, rozklepla 1 vajíčko, přilila kvásek, smíchala, pak na pomoučněné ploše propracovala a v olejem vymazané míse nechala v teple zhruba hoďku a půl kynout.
Po vykynutí jsem těsto rozdělila na 8 dílů, vytvarovala bulky a nechala v teple kynout další hoďku a půl. Po vykynutí jsem je potřela rozkvedlaným druhým vajíčkem, posypala lněným semínkem a dala na 20 minut péct na 200°C. Po vytažení z trouby jsem bulky ještě překryla čistou utěrkou.
Na marinádu jsem smíchala všechny ingredience a houby v nich vykoupala.
Nechala jsem je pár hodin marinovat drážkami nahoru, kteroužto část jsem marinádou polila nejvíce, aby se dostala do těch drážek.
Houby jsem si pak opekla na grilovací pánvi z obou stran (je dobré zakončit grilování na vnější straně kloboučku). Než jsem je servírovala do rozkrojených bulek, které jsem taktéž na chvíli opekla, pokryla jsem cheddarem, aby se hezky roztekl.
Na bulku jsem pak namazala avokádovou majonézu (avokádo rozmixované s lžičkou limetkové šťávy, čerstvou bazalkou, pepřem a půlkou menší jarní cibulky), pokladla zeleninou, pak dala portobello, pak další zeleninu a nakonec přiklopila. Slupky od avokáda jsem využila k servírování hranolků (jednoduše omýt brambory, nakrájen na hranolky, před pečením osušit v ubrousku či utěrce, rozložit po pečícím papíru na plech, zakápnou olejem a péct půl hodiny na 200°C, občas promíchat, solit až nakonec).