Domácí kynutý knedlík s mákem a vanilkovou polevou (Germknödel) recept
Top Recepty, Sladká jídlaSuroviny na recept
- 250 g polohrubé mouky
- 15 g čerstvé droždí
- 100 ml vlažného mléka
- 30 g cukru krupice
- 25 g másla
- 1 vejce
- 1 špetka soli
- 4-8 lžiček švestkových povidel (nebo jiné náplně dle Vaší chuti)
- Vanilková omáčka:
- 1-2 ks vanilkového lusku
- 500 ml šlehačky
- 60 g cukru krupice
- 4 žloutky
Postup Domácí kynutý knedlík s mákem a vanilkovou polevou (Germknödel)
Postup přípravy receptu
-
V malé misce rozmícháme ve vlažném mléce droždí, spolu s cukrem krupicí a necháme cca 10 minut odstát.
Jakmile se na drožďové směsi začne tvořit pěna, přimícháme ke směsi vychladlé rozpuštěné máslo a promícháme.
Do mísy prosejeme polohrubou mouku, přidáme špetku soli, vejce a tekutou směs droždí a másla. Vypracujeme hladké těsto, které se při hnětení odlepuje od stěn mísy (3–5 minut).
Misku s těstem zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut).
Vykynuté těsto prohněteme na pomoučeném vále a rozdělíme ho na 4 stejně velké části, ze kterých vytvarujeme placičky.
Do středu každé placičky dáme 1–2 lžičky povidel, vytvarujeme knedlíky, které důkladně uzavřeme.
Každý knedlík položíme na kousek pečicího papíru a necháme je kynout 10 minut přikryté kuchyňskou utěrkou.
Knedlíky vaříme 18 minut v páře.
Po uvaření knedlíky polijeme rozpuštěným máslem a posypeme je mletým mákem s moučkovým cukrem.
Vanilková omáčka: Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože vyškrábeme semínka, která přidáme spolu i s luskem do středně velkého hrnce se šlehačkou. Do hrnce přidáme cukr krupici a za stálého míchání pomalu ohříváme. Jakmile šlehačka začne vřít, ihned stáhneme z ohně a vanilkový lusk necháme 5 minut vyluhovat. Poté ho ze šlehačky odstraníme. Ve větší misce (nejlépe nerezové) vidličkou prošleháme žloutky, ke kterým za stálého míchání velmi pomalu přiléváme horkou šlehačku (nikoliv vroucí). Směs šlehačky a žloutků přecedíme přes cedník zpět do hrnce a vratíme na oheň. Za stálého míchání pomalu zahříváme do zhoustnutí (nesmí vřít), ihned stáhneme z ohně a okamžitě podáváme.