Dauphinois gratinované brambory recept

Top Recepty, Přílohy

Suroviny na recept

1 kg brambor
200 ml smetany
200 ml bujónu nebo silného vývaru
1 stroužek česneku
máslo
černý pepř
sůl
asi 40 g jemně strouhaného tvrdého sýra

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oškrábeme a nakrájíme na co nejslabší plátečky, maximálně 1 mm a osušíme. Na dno zapékací misky rozetřeme prolisovaný stroužek česneku a 1-2 lžíce másla. Plátky brambor skládáme vedle sebe a každou vrstvičku osolíme a lehce poprášíme pepřem.

  2. Zalijeme smetanou a vývarem, zakryjeme pečícím papírem nebo alobalem, zatížíme (třeba pokličkou vhodné velikosti), aby brambory dobře přilnuly k sobě a vložíme do trouby, předehřáté na 180°C. Pečeme hodinu, potom odkryjeme, zvýšíme teplotu a půl hodiny dopékáme odkryté. Po čtvrt hodině posypeme sýrem (tentokrát jsem použila pecorino).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!