Dauphinois gratinované brambory recept
Top Recepty, PřílohySuroviny na recept
- 1 kg brambor
- 200 ml smetany
- 200 ml bujónu nebo silného vývaru
- 1 stroužek česneku
- máslo
- černý pepř
- sůl
- asi 40 g jemně strouhaného tvrdého sýra
Postup Dauphinois gratinované brambory
Postup přípravy receptu
-
Brambory oškrábeme a nakrájíme na co nejslabší plátečky, maximálně 1 mm a osušíme. Na dno zapékací misky rozetřeme prolisovaný stroužek česneku a 1-2 lžíce másla. Plátky brambor skládáme vedle sebe a každou vrstvičku osolíme a lehce poprášíme pepřem.
Zalijeme smetanou a vývarem, zakryjeme pečícím papírem nebo alobalem, zatížíme (třeba pokličkou vhodné velikosti), aby brambory dobře přilnuly k sobě a vložíme do trouby, předehřáté na 180°C. Pečeme hodinu, potom odkryjeme, zvýšíme teplotu a půl hodiny dopékáme odkryté. Po čtvrt hodině posypeme sýrem (tentokrát jsem použila pecorino).