Dalamánky pro Samušku recept
Top Recepty, Domácí pekárnaSuroviny na recept
- Na omládek:
- 130 ml (g) vody
- lžička Sladěnky nebo Sladovitu
- 170 g hladké mouky
- 15 g droždí
- Dále do těsta:
- 210 g vody
- 3 lžíce oleje
- troška chlebového koření nebo drceného kmínu
- 1,5 lžičky soli
- 100 g žitné chlebové mouky
- 220 g pšeničné chlebové mouky
- 80 g hladké mouky
Postup Dalamánky pro Samušku
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na omládek necháme pekárnou jen umíchat, bez předehřevu a pak, v zavřené pekárně, i 45 minut nakynout.
Přidáme zbytek všech surovin a opět necháme bez předehřevu těsto jen umíchat a pak vykynout. Vykynuté vytáhneme na pracovní desku, propracujeme, pokud je třeba, opatrně podsypeme moukou jen tak, aby se těsto nelepilo.
Rozdělíme na 8 dílků, z každého vytvarujeme bulku - dalamánek. Než je uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, oválíme je v mouce a svrchu nařízneme.
Necháme vykynout, asi 45-50 minut a v dobře vyhřáté troubě upečeme (210°C/25 min).